Нервово-психічні ускладнення, пов’язані з COVID-19, зростають. Існує нагальна потреба зрозуміти зв'язок між COVID-19 та нервово-психічними розладами. Інфекція SARS-CoV-2 призводить до дисбактеріозу кишківника та зміненої осі мікробіота-кишковий мозок (MGB), що, у свою чергу, сприяє нейропсихічним розгалуженням COVID-19. Змінена активність осі МГБ вважається ризиком нервово-психічних розладів.
Зв’язування SARS-CoV-2 з рецептором призводить до дефіциту АПФ-2, що знижує транспортування життєво важливих компонентів раціону, до дисбактеріозу кишківника, підвищення проникності бар’єру кишківника та системного запалення. Необхідні додаткові клінічні дослідження, щоб обґрунтувати зв’язки, описані вище, та оцінити потенційне значення мікробіотиків кишківника як діагностичного інструменту.
Тим часом розумно пропонувати зміни в дієтичних рекомендаціях на користь дієти з високим вмістом клітковини або доповнення SCFA чи пробіотиками для запобігання або полегшення нервово-психічних наслідків COVID-19.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34651049/