Menu
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Відбувся захист дисертації аспірантки кафедри пропедевтики дитячих хвороб та педіатрії 2 ДДМУ Можейко Тетяни Вадимівни «Прогнозування та профілактика рекурентних респіраторних захворювань у дітей раннього віку з ларингофарингеальним рефлюксом».

Науковий керівник – професор Ільченко Світлана Іванівна.

До складу спеціалізованої вченої ради по захисту дисертації входили: проф. Степанський Дмитро Олександрович, проф. Абатуров Олександр Євгенович, проф. Височина Ірина Леонідівна (ДДМУ, Дніпро), проф. Макєєва Наталія Іванівна (ХНМУ, Харків), проф. Шадрін Олег Геннадійович (ІПАГ ім.  академіка О.М. Лук’янової НАМН України, Київ).

Робота присвячена актуальній та сучасній проблемі педіатрії, а саме ларингофарингеальному рефлюксу, що є однією з причин повторних респіраторних розладів як у дітей, так і у дорослих. Спектр клінічних ознак ЛФР варіює від легких скарг до небезпечних для життя нападів ларингоспазму. Діагностика ЛФР у дітей раннього віку складна через інвазивність існуючих лабораторно-інструментальних діагностичних методів та низької специфічності в цьому віці. 

В роботі вперше у світовій практиці були досліджені добові циркадні ритми концентрації пепсину в рідині ротової порожнини, встановлено оптимальне порогове значення пепсину для діагностики ЛФР у дітей раннього віку та доведено специфічність, інформативність запропонованого нового неінвазивного методу. Автором визначені діагностично значущі предиктори ризику рекурентних респіраторних захворювань у дітей раннього віку з ЛФР, на основі яких були розроблені ефективні прогностичні моделі та запропоновані методи профілактики.

На підставі захисту дисертаційної роботи члени спеціалізованої вченої ради ухвалили присудити Можейко Т.В.  ступінь доктора філософії за спеціальністю 228 «Педіатрія», галузь знань 22 «Охорона здоров’я».

Вітаємо дисертантку та наукового керівника з успішним захистом!