Menu
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

У ДДМУ відбувся розгляд дисертації здобувачки ступеня доктора філософії, аспірантки кафедри анатомії людини, клінічної анатомії та оперативної хірургії Дніпровського державного медичного університету Шевченко Олени Сергіївни.

Тема дисертаційного дослідження: «Морфологічні зміни кісток щурів при ізольованому введенні хлориду кадмію та його комбінації з сукцинатами металів (анатомо-експериментальне дослідження)», галузь знань – 22 «Охорона здоров’я», спеціальність 222 «Медицина».

Наукова керівниця – професор Нефьодова Олена Олександрівна.

Отримані у дисертаційному дослідженні дані є підґрунтям для подальшого дослідження впливу сукцинатів цинку та заліза як речовин з біоантагоністичними властивостями по відношенню до хлориду кадмію для можливих розробок фармакологічних лікувальних та профілактичних засобів, що можуть зменшувати токсичний вплив кадмію на організм людини, яка мешкає в техногенно забруднених регіонах та/або працює в шкідливих виробничих умовах, як у цілому, так і по відношенню до остеотоксичності металу. Результати впливу хлориду кадмію на стан кісткової та хрящової тканин дозволяють пояснювати механізм та терміни виникнення та розвитку патологічних змін або прогнозувати виникнення порушень остеогенезу при проживанні людей в умовах підвищеного рівня забруднення кадмієм об'єктів довкілля та внутрішнього середовища організму.

На підставі відкритого голосування спеціалізована вчена рада ДФ 08.601.108 під головуванням професорки Онул Наталії Михайлівни прийняла рішення про присудження ступеня доктора філософії (PhD) Шевченко Олені Сергіївні за спеціальністю 222 «Медицина», галузь знань 22 «Охорона здоров’я».