Menu
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Відбувся розгляд і захист дисертації викладача гістології ДДМУ Марченко Дар'ї Григорівни на тему: «Механізми формування скоротливого апарату кардіоміоцитів у потомства щурів за умов хронічної алкогольної  інтоксикації материнського організму» на здобуття ступеня доктора філософії.

Науковий керівник – професор Твердохліб Ігор Володимирович.

У ході проведеного дисертаційного дослідження визначені ультраструктурні ознаки ушкоджень скоротливого апарату кардіоміоцитів шлуночків серця у потомства щурів після хронічної алкогольної інтоксикації материнського організму. Встановлено, що хронічна алкоголізація щурів-матерів призводить до стійких порушень скоротливого апарату кардіоміоцитів у їх потомства після народження. Отримані дані на різних етапах пренатального і постнатального онтогенезу за умов хронічної алкоголізації материнського організму свідчать про розвиток негативних ультраструктурних змін скоротливого апарату кардіоміоцитів, що зумовлює актуалізацію досліджень щодо розробки відповідних коригуючих заходів.

Практична цінність окремих результатів  дослідження підтверджується їх упровадженням у діяльність (кафедра гістології, цитології та ембріології БДМУ, кафедра анатомії людини ОНМедУ, кафедра оперативної хірургії з топографічною анатомією ЛНМУ ім. Данила Галицького, кафедра технологій медичної діагностики та лікування, кафедра гістології, цитології та ембріології ХНМУ, кафедра гістології та медичної біології ВНУ імені Лесі Українки, кафедра гістології та ембріології ТНМУ ім. І.Я.Горбачевського, кафедра гістології та ембріології НМУ імені О.О. Богомольця, ННЦ «Інститут біології та медицини» КНУ ім. Tapaca Шевченка).

На підставі захисту дисертації спеціалізована вчена рада ДФ 08.601.120 під головуванням професора Маслак Ганни Сергіївни ухвалила присудити ступінь доктора філософії Марченко Дар'ї Григорівні за спеціальністю 091 «Біологія».

Вітаємо дисертантку та її наукового керівника з успішним захистом!