Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Від самого початку пандемії коронавірусної хвороби (англ. COronaVIrus Disease - COVID-19) медичні працівники знаходяться на передовій у боротьбі з коронавірусною інфекцією.

По усьому світу тисячі небайдужих людей морально підтримують та висловлюють слова щирої подяки лікарям і медичним сестрам за їх наполегливу працю, за служіння ближньому, за високий професіоналізм, за витримку і щирість почуттів. Викладачі нашої академії теж не стоять осторонь – вони так само на передовій, ясно усвідомлюючи, яка біда спіткала суспільство.

Співробітники кафедри внутрішньої медицини 1, працюючи на клінічних базах у комунальних некомерційних підприємствах (КНП) №№ 6, 9 та 16 м. Дніпра, щодня поряд із стражденними.

Ще з початку запровадженого у нас в Україні карантину у березні 2020 року консультативну роботу у цьому напрямі на базі КПН №16 почали виконувати доцент Кірєєва Тетяна Володимирівна (вона ж – обласний фахівець з пульмонології) та асистент кафедри Кравченко Наталія Костянтинівна, а на базі КНП №6 – доцент Бєлослудцева Ксенія Олегівна. Вони були першими з нас, хто долучився до надання допомоги хворим на коронавірусну пневмонію. На щастя, тоді тяжких хворих було не дуже багато, і кожному вдавалось забезпечити окрему палату. Найскладнішим було визначитись, як вести цих пацієнтів, які лікарські засоби призначати, у яких дозах, коли і які додаткові методи дослідження проводити, як трактувати результати досліджень, зрештою – як найефективніше захищатись самим. І ось тоді за підтримки та безпосередньої участі ректора нашої академії члена-кореспондента НАМН України Тетяни Олексіївни Перцевої відбулись перші українські теле-мости з фахівцями з Італії та Китаю. Пульмонологи та інфекціоністи світового рівня змогли поділитись своїм неоціненним досвідом та надати поради нашим лікарям як по лікуванню хворих, так і по організації усього діагностично-лікувального процесу.

Влітку – нетривала перерва на відпустку, коли, реально, хворих на COVID-19 у регіоні було небагато, і… З початком осені ситуація кардинально змінилась. На сьогодні у КНП №6 щодня лікується від 250 до 290 хворих на коронавірусну пневмонію, у КНП №16 – від 120 до 160, у КНП №9 – від 130 до 180, у окремі дні хворих буває і більше. Напруження у системі практичної охорони здоров’я величезне, тому до роботи долучились майже усі співробітники кафедри. У КНП №16 усіх хворих незмінно продовжує консультувати доцент Т.В. Кірєєва, у тому числі і найтяжчих з них у реанімаційному відділенні, палати ведуть асистенти Н.К. Кравченко і Б.О. Басіна; у КНП №6 палати ведуть доценти К.О. Бєлослудцева, О.В. Мироненко, О.В. Фесенко, Л.А. Ботвінікова та асистенти Ю.В. Губа, Д.С. Коваль і М.А. Крихтіна, консультативну допомогу біля ліжка хворого, у тому числі і в реанімаційному відділенні, надають завідувач кафедри Л.І. Конопкіна та доцент К.О. Бєлослудцева; на базі КНП №9 консультації он-лайн надає доцент О.Г. Черкасова. Тяжких хворих дуже багато, щодня від 30 до 50 осіб у кожній з лікарень потребують кисневої підтримки. На щастя, багато й одужуючих – і саме це формує у всіх у нас душевне піднесення і віру в те, що ми неодмінно переможемо цю страшну хворобу!