Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Bondarenko Igor

Кінець - осені пора наукових відзнак. Спочатку проходить історичний «Нобелівський тиждень», коли оприлюднюють імена вчених, які одразу ввійшли в історію світу – лауреатів Нобелівської премії. Традиційно, через місяць після цього оголошуються імена найвпливовіших вчених планети за результатами рейтингу високоцитованих наукових публікацій всесвітньовідомої агенції «Clarivate Analytics».

Цього року у Лондоні був оприлюднений рейтинг «Highly Cited Researcher 2020», до якого включено 6389 вчених з 60 країн світу у 21 галузі знань, роботи яких ввійшли до 1 % найбільш цитованих у світі. Особливість і важливість події полягала у тому, що були підбиті підсумки наукового впливу вчених за період з 2009  по 2019 роки.

Провідні університети світу вже з гордістю публікують і поздоровляють своїх вчених – лауреатів рейтингу. Світовим лідером став Гарвардський Університет – 188 вчених-лауреатів, Китайська Академія наук (124), Стенфордський Університет (106), Національний Інститут Здоров’я, США (103), Max Planck Society , Німеччина (70). Серед країн-переможців – США (2650 вчених – 41,5%), Китай (770 – 12,1%), Велика Британія – (514 – 8,0%). Вірогідність потрапити до кола переможців серед науковців у США оцінюється як 1 шанс на 1000. І це для тих вчених, хто говорить, пише і  думає англійською, а у нас, мабуть, на 1-2 порядки нижче, бо мовний бар’єр є значним  обмежуючим фактором для вчених з пострадянського простору – їх у рейтингу лише 17 (Естонія – 6, Росія – 6, Литва – 4, Україна - 1).

Першим в історії України і поки що єдиним серед українських вчених, які ввійшли до рейтингу,  живуть і працюють в Україні,  став співробітник нашої академії – завідувач кафедри онкології та медичної радіології, професор Ігор Миколайович Бондаренко. Він також став єдиним представником з пострадянських країн у галузі «Клінічна медицина» серед 482 номінантів-медиків. Таким чином,  Дніпропетровська медична академія стала першим і поки що єдиним вузом України, де працюють вчені, вклад яких визнано найвпливовішим у світі.

З 350 наукових робіт англійською мовою професора І. М. Бондаренка  25 стали високоцитованими.
Загальна кількість цитувань досягла 30 000, індекс Гірша – 62.

Звертаючись до колективу кафедри, професор І. М. Бондаренко сказав:

 Я відчуваю величезну гордість, що цей результат досягнуто у рідній Україні, вдома, в Дніпрі, в аlma mater - ДМА. Я радий, що прапор України тепер буде в цьому найпрестижнішому світовому рейтингу. Це свідчення того, що Україна належить до країн, де є можливість розвитку науки і технологій