Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

KartcevaTA18 лютого 2021 р. виповнюється 90 років доценту кафедри гістології, ветерану академії Карцевій Тамарі Олексіївні.
Після закінчення Дніпропетровського державного університету з 1956 р. Тамара Олексіївна понад 50 років пропрацювала в Дніпропетровській медичній академії - спочатку старшим лаборантом, в подальшому - обрана за конкурсом на посаду асистента кафедри.

Під керівництвом професорів О. П. Лисогор і В. І. Архипенка виконала і успішно захистила в 1965 р. кандидатську дисертацію на тему «Вплив кисню на гонадотропні функції гіпофіза». У 1968 р. їй присвоєно звання доцента.

У 1962 р. кафедру гістології очолив В. І. Архипенко, і вся наукова робота співробітників сконцентрувалася на вивченні щитовидної залози і систем її регулювання.

Після відновлення з руїн морфологічного корпусу кафедра отримала нове приміщення, в якому розмістила сучасне обладнання. Були організовані радіофізична, електронно-мікроскопічна лабораторії, впроваджені в науковий та навчальний процеси методи культивованих тканин, вивчення структур міжклітинних контактів як системоутворюючих елементів тканини, сформульована унітарна теорія механізму дії гормонів. Результати досліджень Тамари Олексіївни спільно з проф. В. І. Архипенком та іншими співробітниками опубліковані в 76 наукових статтях, викладені в доповідях на з'їздах, симпозіумах, конференціях.

Учасниця Другої світової війни, брала активну участь у громадському житті академії: член профкому, куратор студентської групи, очолювала окремі ділянки робіт з відновлення зруйнованого морфологічного корпусу, будівництва їдальні і благоустрою студентського містечка.

Тамара Олексіївна - активний учасник ради ветеранів, жіночих рад; любить мистецтво, поезію, прозу.

За плідну роботу на благо інституту в 1981 р. Тамара Олексіївна нагороджена орденом «Знак Пошани», в 2016 р. на честь 100-річчя медакадемії - Ювілейною медаллю, їй вручено Почесні грамоти та подяки. Неодноразово відзначалася як кращий лектор, про що досі згадують випускники.

Тамару Олексіївну завжди відрізняли висока вимогливість до себе і оточуючих, принциповість, порядність, доброзичливість, скромність, велика життєва енергія.

Щиро бажаємо Вам, дорога Тамаро Олексіївно, міцного здоров'я, щастя, радості, благополуччя, душевної щедрості, любові до людей і близьких!