Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Нещодавно у м. Дніпро в онлайн режимі проведено дев'яту Всеукраїнську науково-практичну конференцію з сімейної медицини "Від науки до практики".
Організатори конференції - ГО "Науково-практична асоціація сімейних лікарів Дніпропетровської області", ДЗ "Дніпропетровська медична академія МОЗ України", департамент охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації.
Оргкомітет складався з провідних фахівців у медицині: Т.О. Перцева, Н.Д. Чухрієнко, Н.В. Пучкова, І.Л. Височина, Г.Г. Березницька, Л.Ф. Матюха, Л.І. Конопкіна, Л.В. Хіміон, Л.А. Кийко.

У роботі конференції взяли участь провідні вчені та викладачі ВНЗ з м. Києва, Харкова, Одеси, Запоріжжя, Кривого Рогу, Дніпра та  1256 сімейних лікарів з практичної охорони здоров'я Дніпропетровщини та областей України.

Конференція мала мультидисциплінарний підхід, що притаманний спеціальності "Загальна практика – сімейна медицина". Це дозволило охопити найбільш актуальні питання в практиці сімейного лікаря сьогодення, а саме: особливості ведення хворих на коронавірусну хворобу у період сезонного підйому захворюваності на грип та ГРВІ, особливості перебігу та наслідки перенесеної COVID - інфекції в групах високого ризику, у тому числі питання COVID-індукованних змін згортання крові, нервової і серцево-судинної системи, діагностики та лікування найбільш розповсюджених неінфекційних захворювань (ХОЗЛ, бронхіальна астма, ГХ, ІХС, ЦД, захворювання шлунково-кишкового тракту), пріоритетне значення амбулаторно-чутливих захворювань у практиці сімейного лікаря тощо.

Усі питання розглядалися в аспекті удосконалення теоретичних знань та практичних навиків ведення пацієнтів з акцентом на високий рівень якості надання медичної допомоги на рівні ПМД.

Актуальними були доповіді стосовно аналізу реформи охорони здоров'я, якості медичної допомоги, присвячені клієнтському сервісу на первинній ланці, управлінню персоналом та боротьбою зі стресом та вигоранням.

В рамках конференції також проведено три тренінги для сімейних лікарів з опанування практичних навичок з питань лікування COVID-індукованих тромбоемболій, попередження повторних госпіталізацій пацієнтів з хронічною серцевою недостатністю, ролі предикторів захворювань і їх корекція в практиці сімейного лікаря.

Не випадково серія науково-практичних конференцій в нашій області називається "Від науки до практики", адже на ній завжди виступають науковці, які визначають та підтримують пріоритетні напрямки медичної науки, що адаптовані до практичного втілення, у першу чергу на ниві первинної медичної допомоги.

Саме безперервний професійний розвиток надає нашим лікарям ті базові знання, що стануть запорукою розуміння свого місця в системі охорони здоров'я, впевненості, яка нам всім так необхідна.