Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

3 квітня 2021 року виповнюється 80 років з дня народження відомого в Україні та за її межами вченого, доктора медичних наук, професора кафедри клінічної анатомії, анатомії і оперативної хірургії, заслуженого працівника народної освіти України, академіка Української академії наук національного прогресу Топки Ельвіри Григорівни.

Творчий шлях Е. Г. Топки відзначений майже 50-річною науково-педагогічною діяльністю, 26 років вона очолювала кафедру оперативної хірургії та топографічної анатомії, протягом 15 років була деканом 1-го медичного факультету ДЗ «Дніпропетровська державна медична академія» та протягом 19 років працювала деканом Дніпропетровського медичного інституту Традиційної і нетрадиційної Медицини.

Е. Г. Топка пройшла славетний шлях від аспіранта до професора, завідувача кафедри оперативної хірургії і топографічної анатомії.  Головний напрям її наукових досліджень: морфо-експериментальне обґрунтування органозберігаючих реконструктивних і пластичних оперативних методів лікування із застосуванням лазерного скальпеля. Найбільший внесок у наукову скарбницю зробили її широковідомі праці з дослідження розвитку органів сечостатевої системи під час онтогенезу, їх кровопостачання та лімфовідтоку, іннервації, взаємодії з органами ендокринної, імунної, нервової систем.

Е. Г. Топка є автором понад 520 наукових праць, у тому числі 10 монографій,  52 навчальних посібників, 26 авторських свідоцтв і патентів. Під її керівництвом виконані і захищені 4 докторські і 21 кандидатська дисертація. Е.Г.Топка є співавтором підручника з оперативної хірургії та топографічної анатомії для студентів стоматологічного факультету. Науково-педагогічна і громадська діяльність професора Ельвіри Григорівни Топки відзначена грамотою Міністерства охорони здоров’я  України, грамотами обласної державної адміністрації, головного управління охорони здоров’я.

Шановна Ельвіро Григорівно, багатотисячний колектив викладачів і студентів, Ваші учні і послідовники, численні випускники лікувального факультету передають Вам найщиріші вітання з нагоди знаменного ювілею. Доброта Вашого серця, любов до людей, відданість медичній освіті і науці і сьогодні яскравою зіркою осяюють життєвий шлях кожного, хто має щастя спілкуватися з Вами.

 

Бажаємо Вам, шановна Ельвіро Григорівно,
міцного здоров’я, творчої наснаги і радісного спілкування.

Нехай тепло, дароване Вами людям,
буде невичерпним джерелом радості, щастя і любові
на довгі роки життя.