Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Перше квітня свято весняного пробудження, рівнодення, молодості, сміху і гумору -  відоме у всьому світі.

Цей день не внесений ні в які календарі знаменних дат і всенародних свят, але його цілком можна віднести до міжнародних, оскільки він з однаковим успіхом відзначається і в Україні, і в Німеччині, і в Англії, і у Франції, і в Скандинавії, і навіть на Сході.

Загалом багато країн Європи і світу мають свою історичну версію виникнення цього свята.

Не виключено, що спочатку це свято відзначали на честь весняного рівнодення. Святкування цієї події обов’язково супроводжувалося веселощами, жартами і першими розіграшами.

У США його називають «святом серця, а не держави». До речі, професор Стенлі Теп із інституті здоров’я в Окхерсті (Каліфорнія), стверджує: «30 хвилин сміху на день дозволяють пацієнтові, котрий переніс інфаркт міокарда, уникнути повторного нападу в найнебезпечніший період – перші півроку після нападу, - і потім жити повноцінним життям. Здоровим же людям ця кількість сміху подовжує життя на роки, іноді на десятиріччя».

У німців здавна існує звичай посилати кого-небудь, найчастіше дитину, за тим, чого не можна принести. Цей жарт називається in den April schicken – «посилати кого-небудь у квітень» (обманювати), а той, кого обманюють, одержав назву Аprilnarr.

У чехів і словаків теж існує вираз: Poslati koho z Aprilem. Цей же звичай відомий також у Польщі та «Литві» під назвою Primaprilis. Є підстави вважати, що  прийшов цей звичай до Європи від римлян разом з самою назвою місяця – «апріль» і що він був частиною якогось таємничого язичницького звичаю під час святкування.

Коли і ким це свято було завезено в Україну,  точно не відомо, але у  творах багатьох письменників і поетів кінця XVII століття з’являлися рядки про першоквітневі розіграші .

Добре відомо,  що столицею гумору в Україні є місто Одеса. І це не випадково,  бо його називають «Посмішка Бога», воно омивається теплими водами Чорного моря, обдувається степовими вітрами та зігрівається променями сонця.

1 квітня культурну столицю і молодіжне місто Дніпро теж накриє хвиля гумору веселого свята і азарту з гумористичними битвами і «Кубометрами сміху».

Передаючи вітання нашій студентській молоді, співробітникам,
вважаємо за необхідне наголосити на тому,
що 1 квітня 2021 року має свої особливості, відзначається в умовах спалаху пандемії COVID-19.

Закликаємо дотримуватися всіх необхідних вимог карантинних заходів,
уникати зібрань з великим скупченням людей,
де існує велика епідемічна напруга.

Будь-які життєві труднощі легше подолати не агресією, а гумором і сміхом.
І саме майбутні медики мають бути проповідниками збереження здоров’я людей.