Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Народився він у 1951 р. У 1973 р. закінчив педіатричний факультет ДМІ. Навчався в клінічній ординатурі (1973-1975 рр.) на кафедрі госпітальної педіатрії ДМІ. З 1975 р. був асистентом кафедри госпітальної педіатрії. У 1981 р. захистив кандидатську дисертацію «Особливості газообміну та пов’язаних  з ним деяких метаболічних процесів при пневмоніях у дітей раннього віку», а з 1996 р. – докторську «Рецидивний бронхіт у  дітей (механізми формування, екологічні аспекти, реабілітація, прогноз)».

У період 1987-1990 рр. Ю.К. Больбот виконував інтернаціональний обов’язок, працював викладачем педіатрії в медичному інституті м. Уамбо (Народна Республіка Ангола). Підготував підручник з педіатрії португальською мовою «Manyal de Pediatria» (Uambo, 1990 . 109 р.).

Науковий напрямок – пульмонологія дитячого віку. Автор понад 400 наукових праць, 4 монографій, 18 навчальних посібників. Під його керівництвом захищено 9 дисертаційних робіт.

Протягом всіх років творчої праці Юрій Кононович випромінював оптимізм, комунікабельність і почуття гумору. В ньому і дотепер горить вогник вихованця школи комсомолу.

Майже два десятиліття Юрій Кононович очолював факультет іноземних студентів, зробив вагомий внесок в розвиток міжнародної освіти та зміцнення авторитету нашого університету в країнах світу. Його вихованці успішно працюють в Анголі, Лівані, Ізраїлі, США та інших країнах.

Головним осередком його педагогічної майстерності, наукової творчості, школою підготовки науково-педагогічних кадрів є кафедра педіатрії 3 та неонатології, яку Юрій Кононович очолював з 1995 по 2020 рік. За ці роки він створив на кафедрі атмосферу доброзичливості, любові до студентів і маленьких пацієнтів та наукової творчості.

Педагогічна, наукова і громадська діяльність професора Юрія Кононовича Больбота отримала високу оцінку в університеті і державі. Він заслужений лікар України, член міжнародної професорської асоціації, Американської асоціації амбулаторної педіатрії, почесний член Київської асоціації педіатрів.

Нагороджений грамотами Міністерства охорони здоров’я України, грамотами зарубіжних посольств, відзнаками органів місцевого самоврядування, орденами православної церкви.

 

Шановний Юрію Кононовичу,
прийміть найщиріші вітання з ювілеєм 70-річчя
від професорсько-викладацького складу і студентів університету.
Нехай космічний корабель Вашого життя дарує Вам щасливі подорожі і радісне спілкування,
злети творчих здобутків і безвідмовну роботу всіх систем,
високу шану численних колег, учнів та випускників,
яким Ви віддаєте іскорку своєї любові і тепла.