Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Всесвітній день вишиванки – це міжнародне свято, яке проводиться щороку в третій четвер травня. Воно покликане зберегти українські етнічні традиції створення та носіння народного одягу. Долучитися до нього може кожен охочий, не зважаючи на релігійні переконання та етнічне походження. Щороку мільйони людей, які шанують українські традиції та історію, вдягають вишиванки та йдуть у них на роботу чи навчання.

 

Так вишитими сорочками починає квітнути вся Україна та інші куточки світу, де проживають етнічні українці. Вже традиційно у цей день вулиці нашого міста заповнюються людьми у сорочках, на яких буяють характерні народні узори Правобережжя та Лівобережжя, неймовірні борщівські орнаменти, яскраві квіти, витончені птахи. Це дуже надихаюче та щемке видовище, яке спонукає нас ще сильніше усвідомлювати, хто ми і ким були наші предки. Адже не дарма вишиванку називають генетичним кодом української нації.

У Дніпровському державному медичному університеті особливо люблять це красиве та патріотичне свято, тож одягати вишиванку у третій четвер травня стало вже традицією. Попри труднощі, викликані пандемією, марафон «Україна квітне вишиванками» вдався на славу! До участі в ньому долучилося керівництво, викладачі та співробітники, студенти І медичного, ІІ медичного, стоматологічного і міжнародних факультетів. Хтось одягнув сорочку, яка дісталася йому ще від бабусі, хтось надав перевагу сучасним варіантам вишиванки, а хтось вишив собі сорочку самотужки, освоюючи традиційні методи гаптування. Кожна сорочка красива і неповторна по-своєму. Учасники марафону не лише вдягнули національний одяг, а й сфотографувалися у ньому для нашого сайту. Помилуйтеся, які яскраві та позитивні світлини!

Всесвітній день вишиванки – дуже радісне та яскраве свято, котре ми любимо за його самобутність, можливість відчути власну індивідуальність та приналежність до народу зі славетною історією одночасно. А ще, для всіх, хто працює, навчається чи навчався у ДДМУ, марафон «Україна квітне вишиванками» – можливість ще раз переконатися, що попри відстань, пандемію, життєві виклики, ми єдина університетська родина. Мов різнобарвні нитки українських традиційних вишивок, нас пов’язують любов до своєї професії, людей та країни.

З Міжнародним днем вишиванки, друзі!