Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

фото професора Коссе В.А.Професорсько-викладацький склад, співробітники університету з великим сумом сприйняли звістку про смерть професора Валентина Анатолійовича Коссе. Пішов з життя віртуозний хірург-онколог, вчений, педагог, ім’я якого звеличувало когорту хірургічної спільноти Дніпропетровщини.

 

Валентин Анатолійович народився в 1934 році. Дитячі роки пройшли в випробуваннях воєнних років. Після закінчення школи навчався в Іркутському медичному інституті.

Все подальше життя пов’язане з Дніпропетровщиною. Закінчив клінічну ординатуру на кафедрі ДМІ в 1963 році і призначений завідувачем першого хірургічного відділення обласної лікарні ім. Мечнікова. Вражає універсальність його хірургічної техніки - він опанував весь спектр хірургічних втручань торакальної, абдомінальної і нейрохірургії. В 1969 році Валентин Анатолійович очолив хірургічне відділення онкологічного диспансеру, яке отримало визнання медичної спільноти всієї країни. В цей період приділяв велику увагу науковій діяльності. В 1972 році успішно захищає кандидатську дисертацію на тему «Функція печінки при опіках напалмом», в 1990 році докторську дисертацію «Комбінування лікування раку шлунку з використанням гіпоксирадіотерапії» щиро передає свій досвід і лікарське мистецтво своїм учням і послідовникам. З 1991 по 2000 роки обирається завідувачем кафедри онкології Дніпропетровського медичного інституту. Активно запроваджує інновації в навчальному процесі, зміцнює матеріально-технічну базу кафедри.

З 2000 по 2004 роки він професор кафедри онкології. Професор Коссе В.А. автор понад 100 наукових праць. Голова обласного товариства онкологів, член спеціалізованої вченої ради з онкології.

Протягом багатьох років проводив велику консультативну і хірургічну діяльність на базах міського і обласного онкологічних диспансерів. Його красиві віртуозні руки хірурга виконали понад 12 тисяч оперативних втручань, повернувших надію і радість життя десяткам тисяч людей.

Самовіддана праця професора Коссе Валентина Анатолійовича відзначена державними нагородами: «Заслужений лікар України», «Знак пошани», численними відзнаками місцевих органів влади.

Світла пам'ять про великого професіонала, видатного лікаря, педагога і вченого Коссе Валентина Анатолійовича назавжди залишиться в серцях колег, друзів, учнів і послідовників.