Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

22 лютого 2022 року виповнюється 75 років від дня народження відомого українського хірурга, Лауреата державної премії України, Заслуженого діяча науки та техніки України, доктора медичних наук, професора, багаторічного завідувача кафедри хірургії No 1 Дніпровського державного медичного університету, одного з засновників та Голови правління Асоціації хірургів Дніпропетровської області Якова Соломоновича Березницького. 

Я.С. Березницький народився у 1947 році в м. Дніпро. Після закінчення середньої школи та технікуму у 1967 році вступив до лікувального
факультету Дніпропетровського медичного інституту, де успішно навчався та проявив неабиякі організаторські здібності. Неодноразово захищав честь інституту в змаганнях з легкої атлетики та виконав норму «Майстер спорту СРСР».

Через 4 роки після закінчення ДМІ (1977) успішно захистив кандидатську дисертацію на тему: «Заочеревинна фіксація випадаючої прямої кишки за методом Д.П. Чухрієнка». З серпня 1978 року працював старшим науковим співробітником, а з 1989 року - керівником відділу хірургії органів травлення Дніпропетровського НДІ гастроентерології. Виконавши великий обсяг експериментальних досліджень та зібравши величезний клінічний матеріал, у 1987 році захистив докторську дисертацію на тему: «Профілактика та лікування післяопераційних піддіафрагмальних абсцесів».

З 1995 до 2000 року поєднував посади керівника відділу хірургії органів травлення Українського НДІ гастроентерології та завідувача кафедри хірургії ДДМА. У 1996 році обраний завідувачем кафедри факультетської хірургії та хірургії інтернів (сьогодні - кафедра хірургії No1).

У 1997 році доктору медичних наук Я. С. Березницькому присвоєне вчене звання професора кафедри хірургії. Професор очолював кафедру 25 років (1996 – 2020).

Науково-практичний напрям діяльності професора Березницького - хірургічне лікування хворих на гастроентерологічну патологію, впровадження методів лапароскопічної хірургії, хірургічне лікування ожиріння, розробка методів та пристроїв для профілактики та лікування післяопераційних ускладнень, розробка шпитальної інформаційної системи, стандартів (протоколів) оцінки якості, лікувально-діагностичного процесу з визначенням фактичних витрат на лікування хворого, розробка принципів стандартизації в медицині. Багатий
клінічний досвід, досконалі знання методів дослідження та оперативного лікування, суміжних дисциплін дозволили професору Я. С. Березницькому розробити ряд нових методик оперативного лікування, впровадити методи ендоскопічної та лапароскопічної хірургії, хірургічного лікування ожиріння, прилади та пристрої для профілактики та лікування післяопераційних ускладнень. Ним виконано численні найскладніші оперативні втручання, серед яких можна виділити реконструктивно-відновлювальні операції на позапечінкових жовчних протоках, шлунку, підшлунковій залозі, ободовій та прямій кишках.

З 2005 року професор Я. С. Березницький очолює Асоціацію хірургів Дніпропетровської області, здійснює велику консультативну та лікувальну роботу в багатьох лікувальних установах міста та області.

Під керівництвом професора Березницького виконано 4 докторських і 11 кандидатських дисертацій. Серед його учнів – перші в університеті
закордонні клінічні ординатори та аспіранти, які зараз успішно працюють у своїх країнах – Ф. Таляль, Оді Сархан, Ель Катарніх Хайсам.

Він є автором понад 400 наукових та науково-методичних робіт, в тому числі 12 монографій, довідників, підручників і науково-методичних посібників. Під редакцією професора Я.С. Березницького видано базові підручники з хірургії для студентів та лікарів-інтернів українською, англійською та російською мовами.

За великий внесок в розвиток хірургії, багатогранну наукову діяльність в 1999 році професор Я. С. Березницький удостоєний звання Заслуженого діяча науки та техніки України.

У 2010 році проф. Я. С. Березницькому та доц. Г.Ю. Хапатько присуджено звання Лауреатів Державної премії України за найкращий підручник з хірургії для студентів, інтернів та молодих хірургів.

Свій ювілей Яків Соломонович зустрічає у розквіті творчих сил, з притаманною йому енергією, темпераментом та оптимізмом, новими науковими ідеями та планами.

Професорсько-викладацький склад університету, колектив кафедри хірургії No1, численні учні, колеги, Асоціація хірургів Дніпропетровської області
щиро вітають ювіляра з 75-річчям, бажають йому міцного здоров’я, творчого натхнення, подальших успіхів в науковій, практичній і педагогічній діяльності, довгих і щасливих років життя!