Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Стрімкий розвиток технологій у світі не оминув і таку медичну галузь як стоматологія. Нумо зануримось у світ стоматології та розглянемо деякі інноваційні новинки.

Розумна зубна щітка

«Розумна» електронна зубна щітка Kolibree разом з відповідним додатком дозволяє зберегти впевненість, що ви правильно чистите свої зуби, а дітям ще пропонує веселі ігри, що привчають їх до правильної й регулярної чистки зубів.

Випустила щітку, що працює через Bluetooth, і компанія Philips, включивши її у велику лінійку розумних споживчих медичних пристроїв. Вона використовує набір сенсорів, щоб у реальному часі відстежувати, як Ви чистите свої зуби. І робить це просто і зрозуміло. Додаток показує 3D-карту зубів користувача, зуби, які він чистить у цей момент і сповіщає, якщо він чистив їх мало або, навпаки довго. Попереджає вона і про занадто великий тиск або жорстку манеру чистки.

Доповнена реальність

У Страсбурзькому університеті у Франції використовують доповнену реальність для курсових і практичних робіт з метою демонстрації стоматологічних моделей студентам і надання можливості учням порівнювати створені ними протези зі зразковими моделями. Викладачі цього університету вірять, що буквально через кілька років технологія доповненої реальності повністю революціонізує навчання стоматології.

Аналогічний пристрій, що отримав назву DentSim Simulator, розробила компанія Image Navigation – він використовує технологію доповненої реальності для моделювання, дозволяючи студентам з усього світу відточувати свої навички. Цією системою навчання вже скористалися 10 тисяч стоматологів із 17 країн.

Віртуальна реальність

Так само як і технологія доповненої реальності, віртуальна реальність (VR) може використовуватися для навчання та підвищення кваліфікації стоматологів. Сьогодні тільки пара студентів може підглядати з-за плеча хірурга за тим, як він робить складну операцію, і це істотно ускладнює процес навчання. Тоді як VR-камера дозволяє транслювати операцію по всьому світу і робити це буквально «очима хірурга», якщо студенти використовують VR-окуляри. Наприклад, влітку 2016 року Nobel Biocare вже організувала трансляцію операції на зубах, яка була доступна через пристрої віртуальної реальності.

Технологія віртуальної реальності корисна і пацієнтам – недавні експерименти показали, що VR-трансляція природних розслаблювальних сцен чудово працює як знеболювальні засоби для людей у кріслі стоматолога, залишаючи при цьому приємний «післясмак».

Телемедицина (телестоматологія)

У США телестоматологія вже почала набула значного значення. Наприклад, компанія MouthWatch запустила повністю інтегровану телемедичну систему для стоматологів «під ключ», яка отримала назву MouthWatch TeleDent. Ця система являє собою платформу для стоматологів або гігієністів, призначену для проведення візуальних консультацій пацієнтів у реальному часі.

Комп’ютерне конструювання та 3D-друк

Технології комп’ютерного моделювання і виробництва з використанням 3D-друку починають революціонізувати зуботехнічні лабораторії.

Внаслідок використання 3D-друку виключаються всі проміжні стадії, що створюють чергу, і істотно спрощується робота лікаря. Такі рішення для стоматологів уже пропонують компанії Stratasys, Envisiontech і FormLabs.

Інтраоральна камера

Однією з найбільших незручностей, з якою ми стикаємося в кріслі стоматолога, - це неможливість ще ширше відкрити рот, що не дозволяє лікарю добре роздивитися те, що йому треба побачити, навіть за допомогою стоматологічного дзеркала. Цю проблему вирішує інтраоральна камера.

Різні види таких пристроїв уже пропонують компанії MouthWatch, DurrDentental і Carestream Dental. Останні розробки в цій сфері дозволяють створити революційні пристрої з унікальними «рідкими» лінзами, які працюють як людське око, дозволяючи без особливих зусиль отримати чітке і детальне зображення всієї ротової порожнини пацієнта.

Регенерація зубів

Одним із найцікавіших і перспективніших напрямів у стоматології є зубна регенерація і запобігання карієсу. Біоактивна заміна дентина дозволяє стоматологам повністю переосмислити методи лікування зубів.

Регенеративна медицина в основному спирається на дослідження застосування стовбурових клітин. Сьогодні, зокрема, ведеться дослідження, що ставить за мету знайти джерело мезенхімальних стовбурових клітин, які мають здатність формувати зуби.

У квітні 2016 року вчені з Гарвардського і Ноттінгемського університетів уже розробили наповнювач для порожнини зуба, який дозволяє зубу самостійно вилікуватися. Речовина наповнювача працює за рахунок використання стовбурових клітин для стимуляції зростання дентину, дозволяючи пацієнту відновити зуби, що постраждали від карієсу.

CRISPR

CRISPR – це новітній метод редагування геному, який надає нам сама природа і яким вчені навчилися користуватися тільки зараз. Уже сьогодні ведуться дослідження можливості використання цього методу для боротьби з раком та іншими важкими захворюваннями, може він використовуватися і в стоматології.

Дослідники вважають, що вже скоро стоматологи зможуть ідентифікувати гени, пов’язані з багатьма патологіями порожнини рота. І коли це стане відомо, можна буде знайти CRISPR-рішення, що дозволяє потрібним чином відредагувати структуру дефектного гена і ще в ранньому дитинстві позбутися проблем із зубами.

 

Використані матеріали The Verge, Medical Futurists, VRScout, The Guardian, WebMD, Dental Products Report, Nature