Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

До Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом Мирослава Ніколайчук, член EACS YING-investigors, ділиться головними висновками наукових досліджень, що були представлені на 18-ій Європейський СНІД конференції:

  1. Більшість ВІЛ-інфікованих мають позитивне ставлення до вакцинації проти COVID-19.
  2. ВІЛ-інфіковані люди з вираженим імунодефіцитом можуть тривалий час залишатися носіями SARS-CoV-2 (вірусної інфекції COVID-19) без клінічних симптомів. Так, лікар Ірфаан Маан з Лондонського університетського коледжу доповів про випадок 28-літньої ВІЛ-інфікованої жінки, яка була вимушена перебувати на самоізоляції протягом більш ніж п’яти місяців, через результати тестування пацієнтки на коронавірус. Аналіз на антитіла до коронавірусу на 64 день після позитивного ПЛР-аналізу був негативним, що свідчило про відсутність імунної відповіді на інфекцію. Упродовж усього періоду позитивних результатів тестування у пацієнтки були відсутні будь-які симптоми COVID-19. Цей випадок підтверджує необхідність подальшого вивчення вірусу SARS-CoV-2 та інфекції COVID-19 в осіб з імуноскомпрометованим імунітетом, а не тільки відповідну реакцію пацієнтів на вакцинацію.
  3. Практичним досвідом призначення нових ін'єкційних антиретровірусних препаратів каботегравіру та рилпівірину поділився лікар Джонатан Ейнжел з Університетської лікарні. Наряду з п'ятилітнім досвідом проведення ін'єкційної терапії в рамках клінічних досліджень він став одним із перших лікарів, що призначив ці препарати в умовах стандартної допомоги. «Ми знаходимось на перших етапах використання цього методу» – прокоментував лікар. Цей метод не вирішує проблему неправильного режиму прийнятті АРТ-терапії, тому, що пацієнти можуть пропускати ін'єкції. Але, без сумніву, велика доля пацієнтів забажає перейти на ін’єкційний варіант лікування.
  4. Реалізація програми доконтактної профілактики (ДКП) залишається обмеженою в Центральній та Східній Європі. Таблетований препарат для проведення доконтактної профілактики (ДКП) досі малодоступний у тих регіонах Європи, де в них найбільше потребують, – заявила на конференції доктор Юстина Ковальська з Варшавського медичного університету.

Останні висновки та рекомендації щодо лікування, профілактики ВІЛ та супутніх захворювань, лікування як профілактики, оптимізації програм лікування ВІЛ та інші супутні та актуальні теми, можна прослухати в онлайн-курсі «Management of HIV and Co-infections», що складається з 4 розділів з різними підтемами, кожен розділ має від 15 до 35 лекцій по 7-10 хвилин. Мова курсу – англійська з англійськими та російськими субтитрами. Його можна прослухати як повний курс (майже 90 лекцій, 10 – 15 годин), або ви можете вибрати розділи чи розділи, які найбільше відповідають вам. Вже 1 грудня стартував оновлений курс https://www.eacsociety.org/education/online-course/

З більш детальною інформацією щодо актуальних питань ВІЛ-інфекції можна ознайомитись на сайті: https://eacs-conference2021.com/