Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

На сьогоднішній день одним із найефективніших методів припинення пандемії COVID-19 залишається вакцинація. Проте прогрес не стоїть на місці. Нові пігулки  Паксловід для лікування COVID-19 у дорослих та дітей розробила американська компанія  Pfizer.

Паксловід є комбінацією двох пероральних препаратів нірматрелвір та ритонавір. Його приймають загалом по 3 таблетки всередину, кожні 12 годин протягом 5 днів. Лікування порушує реплікацію SARS-CoV-2 в організмі шляхом зв'язування з 3CL-подібною протеазою, ферментом, що має вирішальне значення для функціонування та розмноження вірусу.

Паксловід, ймовірно, є дуже ефективним для запобігання перебування в лікарні та смерті, пов'язаних з COVID-19. При клінічних випробуваннях він зменшив ризик госпіталізації або смерті на 89% у вразливих дорослих, серед яких - літні люди, вагітні жінки та люди з певними захворюваннями.

Компанія Pfizer заявила про лабораторні дослідження, які показали, що Паксловід працює проти поточних та попередніх варіантів концерну, включаючи Omicron. Вони припустили, що це, мабуть, тому, що Паксловід впливає на речовину, яку виробляє наш організм, а не вбиває сам вірус. Тобто, під впливом препарату Паксловід людський організм створює умови для коронавірусу, за яких він не може розмножуватися.

Препарат схвалений FDA - Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів у США.

Схвалений Паксловід також і у Великій Британії, яка замовила 2,75 мільйона курсів таблеток Pfizer. До речі, Паксловід – це вже друга у Британії противірусна таблетка проти COVID-19 після препарату Молнупіравір, який схвалили регулюючі органи  країни у листопаді 2021 р.

У грудні 2021 року Міністерство охорони здоров'я України підписало договір з американською фармацевтичною компанією Pfizer щодо основних умов закупівлі інноваційних ліків проти коронавірусу «Паксловід». Їх використовуватимуть для амбулаторного лікування хворих на COVID-19 із групи високого та помірного ризику. Наразі домовилися про закупівлю першої партії із 300 тисяч курсів лікарського засобу.

«Використання цих ліків дозволить не допустити ускладнень, госпіталізацій та смертей пацієнтів із COVID-19 із груп ризику», — вважає міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

За матеріалами МОЗ України,  BBC News, apteka24.ua