Menu
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

10 липня виповнюється 90 років видатному вченому, одному з засновників анестезіології та реаніматології в Україні, члену-кореспонденту НАН та НАМН України, доктору медичних наук, професору кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Дніпровського державного медичного університету, заслуженому діячу науки України, лауреату Державної премії України в галузі науки та техніки Людмилі Василівні Новицькій-Усенко.

Л. В. Новицька-Усенко після закінчення у 1958 р. лікувального факультету Дніпропетровського медичного інституту (ДМІ), стає першим і єдиним у м. Дніпропетровську штатним хірургом – наркотизатором (так тоді називали тільки створену спеціальність) хірургічного відділення Дніпропетровської обласної лікарні ім. І. І. Мечникова – це була прекрасна клініка, очолювана професором Т. Є. Гнілорибовим. У 1962 р. Л. В. Новицька-Усенко організує й очолює перше у Дніпропетровській області та одне з перших в Україні відділення анестезіології на базі обласної лікарні й в цьому ж році захищає кандидатську дисертацію. На базі створеного у 1963 р. в обласній лікарні протиправцевого центру, під її керівництвом створене перше в Дніпропетровській області відділення реанімації та інтенсивної терапії. Протягом 1966 – 2004 рр. Л. В. Новицька-Усенко очолювала товариство, а згодом Асоціацію анестезіологів Дніпропетровської області.

У 1967 р. вона була обрана на посаду доцента кафедри загальної хірургії з курсом анестезіології та реаніматології ДМІ. У 1971 р. захищає докторську дисертацію. У 1973 р. Л. В. Новицька-Усенко засновує кафедру анестезіології та реаніматології ДМІ, яку очолювала до 2008 р. і де активно працює і зараз.

У 1978 – 1981 рр. Л. В. Новицька-Усенко обіймала посаду проректора з наукової роботи, а у 1981 – 1996 рр. – ректора Дніпропетровського медичного інституту. Протягом 15 років Л. В. Новицька-Усенко працювала над створенням матеріально-технічної бази та зростання наукового й педагогічного потенціалу одного з провідних медичних вишів України, яким є сьогодні Дніпровський державний медичний університет. Активний громадський діяч – депутат Верховної Ради УРСР у 1985 – 1990 рр.

Окремим етапом роботи Л. В. Новицької-Усенко є навчально-педагогічна діяльність, яка охоплює як викладання анестезіології та інтенсивної терапії в медичних вишах, так і підготовку лікарів-інтернів з вивченням питань професійного відбору у спеціальність, феномену «професійного вигорання» лікарів анестезіологів, психологічної сумісності та шляхів розв'язання зазначених проблем. Починаючи з 1977 р. спільно зі створеною у ДМІ лабораторією психофізіологічних досліджень під керівництвом Людмили Василівни розпочалися дослідження, що включають питання вивчення та наукового обґрунтування системи професійної орієнтації та відбору на спеціальність «анестезіологія та інтенсивна терапія».

Науковими інтересами Л. В. Новицької-Усенко є фундаментальні проблеми анестезіології та інтенсивної терапії критичних станів, в яких важливе місце посідають дослідження патофізіологічних механізмів та розробка методів лікування при ішемічно-реперфузійному пошкодженні головного мозку, крововтраті та геморагічному шоку. На особливу увагу заслуговує цикл клініко-експериментальних досліджень кровозамінника з газотранспортною функцією на основі перфторвуглецевих сполук – перфторану.

Людмила Василівна – це людина, для якої робота є первинним і визначальним у житті. Тому саме вона стала засновником Дніпропетровської наукової школи анестезіологів. Під її керівництвом захищено 8 докторських і 52 кандидатські дисертації.

Вчений, який надихає до творчості талановиту молодь. З 1994 р. вона заснувала дві щорічні премії для учнів ліцею, студентів і молодих вчених за кращі наукові роботи зі спеціальності. На сьогодні їх отримали понад 60 молодих науковців.

Важко знайти у сьогоднішньому динамічному житті більш оптимістичної та життєрадісної людини, з великою кількістю нових планів, відкритої до всього нового.

Вельмишановна Людмило Василівно, дорогий Учителю! Ваші колеги та учні щиро бажають Вам міцного здоров'я та нових творчих відкриттів. Дякуємо за неоціненний досвід, яким Ви так щедро ділитеся з нами!