• slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Від Вищих жіночих курсів до університету

 

Дніпровський державний медичний університет на історичному шляху змінював свою назву 8 разів за період своєї вікової історії, і кожна зміна була відображенням певної епохи його життя, умовою відповідати вимогам, що висувалися до медичної освіти – підготовки висококваліфікованих лікарських кадрів, задоволення потреб охорони здоров’я, збереження здоров’я громадян країни. 

 

Передісторія вищої медичної освіти Катеринослава тісно пов’язана з історією нашого міста. Ще 4 жовтня 1784 року Катериною І був підписаний Указ Сенату, в якому вона звеліла у губернському місті Катеринославського намісництва заснувати університет з вищою лікарською школою при ньому. У 1916 році в місті було відкрито вищий медичний заклад - Катеринославські жіночі курси при гірничому інституті імені Імператора Петра І – єдиному на той час інституті. Директором Вищих жіночих курсів став ректор гірничого інституту професор Микола Йосипович Лебедєв, деканом медичного відділення у 1916-1917 рр. – професор Яків Михайлович Должанський – провідний хірург губернської земської лікарні (нині лікарні імені Мечникова), а потім професор Томашевич Вінсент Цезарович у 1917-1918 рр., теж хірург губернської земської лікарні.

У лютому 1917 року щасливий випадок допоміг отримати у власність будівлю Олексіївського шпиталю по Севастопольській вулиці, яка з того часу стала штаб-квартирою медичного відділення КВЖК.

Влітку 1918 року міська Дума прийняла рішення, крім цієї будівлі, ще додатково і безкоштовно виділити таку кількість міської землі, яка потрібна буде для зведення нових споруд. Саме на цій землі було розпочато будівництво «анатомічного театру» - нашого красеня – морфологічного корпусу, а згодом побудоване сучасне студентське містечко з корпусами і гуртожитками, спортивним комплексом та плавальним басейном, їдальнею та віварієм для наукової роботи.

У 1918 році Вищі жіночі курси увійшли до складу Катеринославського університету, статут якого було розроблено і затверджено комісією під головуванням видатного вченого – академіка В. І. Вернадського. Медичне відділення курсів було реорганізовано у медичний факультет університету. Ректором університету стає професор гістології Володимир Порфирович Карпов. Деканом медичного факультету був обраний професор Микола Саулович Кахіані, відомий анатом.

У 1920 році у зв’язку з реформою вищої освіти медичний факультет був виокремлений у самостійний вуз з назвою Катеринославська державна медична академія. У її складі було два факультети – лікувальний та одонтологічний.

Першим ректором Катеринославської медичної академії призначають видатного вченого-гістолога професора В. П. Карпова, деканом лікувального факультету професора М. О. Кабанова, одонтологічного - А. І. Шрейдера.

У 1926 році назва нашого міста змінена на Дніпропетровськ. Відповідно до цього змінено і назву інституту на Дніпропетровський медичний інститут, з такою назвою він пройшов шлях до 1994 року.

Під час німецької окупації навчальний заклад був евакуйований до Ставрополя, згодом – до Ташкента та Фергани.

З нагоди 50-річчя з дня заснування, у 1966 році Указом Президії Верховної Ради СРСР за заслуги у розвитку медичної науки, у підготовці кадрів ДМІ був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора. Заклад отримав назву - Дніпропетровський ордена Трудового Червоного Прапора медичний інститут. У цей час - з 1964 по 1981 рр. його очолювала видатний вчений, терапевт і організатор вищої школи, професор Інна Іларіонівна Крижанівська.

У 1994 році Постановою Кабінету Міністрів України №244 від 20.04.94 р. ДМІ повернуто статус академії й перейменовано в ДДМА – Дніпропетровську державну медичну академію. Ректором в цей історичний період була член-кореспондент НАН та АМН України, всесвітньовідомий вчений, анестезіолог-реаніматолог, засновник служби анестезіології в Україні, професор Людмила Василівна Новицька-Усенко. Вона очолювала заклад з 1981 по 1996 рр.

У 2011 році Наказом Міністерства охорони здоров’я України №156-0 від 12. 09.2011 р. назву ДДМА змінено на ДЗ «ДМА МОЗ України» - Державний заклад «Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров’я України».

Це перейменування прийшлося на період керівництва закладом видатним вченим-кардіологом, академіком АМН України, професором Георгієм Вікторовичем Дзяком, який протягом 20 років обирався ректором (1996-2016).

16 березня 2021 року відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України №473 Державний заклад «Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров’я України» змінив тип та перейменовано на Дніпровський державний медичний університет – ДДМУ.

Історична подія зміни типу і назви навчального закладу відбулася за ініціативи ректора, члена-кореспондента НАМН України, професора Тетяни Олексіївни Перцевої, яка очолила заклад з 23 березня 2017 року. Така назва відповідає вимогам часу і високому статусу, якого університет набув у міжнародному освітньому просторі.