• slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Музей історії імені І. І. Крижанівської продовжує розповіді про навчальні корпуси ДДМУ. Сьогодні – про спортивний комплекс університету.

Сучасна спортивна база містить чотиризальний корпус, 25-метровий плавальний басейн, спортмайданчик відкритого типу з тенісним кортом.

Кафедра фізичного виховання і лікувальної фізкультури почала функціонувати з 1948 року, до цього часу курс фізичного виховання входив до складу військово-медичної підготовки.

З 1960 по 1970 роки основною базою кафедри були навчальні корпуси колишнього фармацевтичного факультету на території обласної лікарні імені Мечникова.

Нестача своїх спортивних приміщень не давала можливості широко розгорнути науково-дослідні роботи з лікувальної фізкультури, а також із фізичного виховання студентів, підготовки майстрів спорту та розрядників. Тому Дніпропетровський медичний із захопленням зустрів повідомлення про початок будівництва комплексу. Тисячі годин на його спорудженні з ентузіазмом відпрацювали студенти та професорсько-викладацький склад. З-поміж студентів були створені та успішно працювали спеціальні бригади, які взяли на себе відповідальні роботи щодо оздоблення споруди.

1970 рік ознаменувався урочистою подією, відкриттям спортивного корпусу у студентському містечку по вул. Севастопольській. Газета «Дніпровська правда» від 23 квітня 1970 р. писала про цю подію: «Колектив тресту «Дніпроміськбуд» передав інституту святковий подарунок – навчально-спортивний корпус, складну споруду із бетону, сталі та скла». Відбувся святковий мітинг, на ньому виступили ректор І. І. Крижанівська, представники міської влади, будівельники, завідувач обласного відділу охорони здоров’я А.Ю. Романенко, завідувач кафедри фізичного виховання та лікувальної фізкультури доцент В. Л. Степанов, студент, майстер спорту Яків Березницький – майбутній професор, завідувач кафедри хірургії № 1.

У 1972 році вступив у дію університетський 25-метровий плавальний басейн відкритого типу. На другому поверсі будівлі розмістилася кафедра лікарського контролю та лікувальної медицини (нині - спортивної медицини та валеології).

В цілому, 70-ті роки характеризувалися стрімким розвитком навчальної та спортивної роботи. У 1970 р. ДМІ посів перше місце у спартакіаді ЗВО області, виборовши п’ять перших місць з окремих видів спорту: легкої атлетики, плавання, фехтування, настільного тенісу, регбі. У скарбниці нагород - призові місця зі спортивної гімнастики, волейболу, стрільби, важкої атлетики. Такого в Україні ще не було! Медичний інститут переміг у комплексному заліку з 20 видів спорту могутні технічні заклади вищої освіти з солідною спортивною базою. У 1973 р. команди з легкої атлетики, спортивної гімнастики, плавання, боротьби, волейболу та фехтування вийшли до фіналу II Всесоюзної спартакіади медичних вишів, де гімнасти та плавці посіли третє місце.

В інституті постійно працювали 18 спортивних секцій, де займалися близько 600 студентів-спортсменів, які вдало поєднували навчання і заняття спортом. Щороку проводилися велика кількість змагань, до яких були залучені студенти та співробітники. Серед спортсменів-переможців того часу - майстри спорту, наші майбутні професори, академіки Г. В. Дзяк, Т. О. Перцева, О. Є. Лоскутов, В. В. Абрамов, В. Й. Мамчур, Я. С. Березницький, Д. А. Дорогань, Г. М. Кременчуцький, І. С. Біжко, Т. А. Хомазюк, В. В. Васильченко, С. Я. Турлюн та інші.

У 1982 році кафедру спортивної медицини, лікувальної фізкультури, фізвиховання та валеології очолив доцент В. В. Абрамов. Випускник ДМІ 1970 року, у студентські роки він став чемпіоном двох спартакіад медичних ВНЗ УРСР, обласних та міських змагань у складному виді легкої атлетики – бігу на 400 м із бар’єрами. Йому вдалося запалити ентузіазмом викладачів та тренерів, спортсменів та актив, підняти навчальну та спортивну роботу на новий, більш високий щабель. У 1984 р. на Всесоюзному турнірі Міністерства охорони здоров’я успішно виступили легкоатлети та плавці. У 1987 році на XV спартакіаді мед УРСР із семи видів спорту в п’ятьох з них перші місця вибороли команди ДМІ. У комплексному заліку інститут посів перше місце.

З 1988 р. кафедрою завідував професор В. В. Клапчук - грамотний ерудований спеціаліст, який мав медичну та фізкультурну освіту. У цей період кафедра стала опорною Міністерства охорони здоров’я України зі спортивної медицини та лікувальної фізкультури. На базі інституту почала працювати Республіканська проблемна комісія «Медичні проблеми фізичної культури та спорту» та спеціалізована вчена рада із захисту

У 1996 році об’єднана кафедра спортивної медицини, лікувальної фізкультури, фізвиховання та валеології розширилась завдяки нетрадиційній народній медицині та валеології, що значно збільшило об’єм клінічних дисциплін. Кафедру знов очолив професор В. В. Абрамов. Попри фінансові труднощі, кафедра проводила навчальний процес, була відновлена робота збірних команд. Співробітниками клінічних відділень спортивної медицини проводилась велика лікувальна робота. Вона складається з лікувально-консультативної роботи з хворими у стаціонарах базових клінік міста, кабінетах лікарського контролю поліклінік, спортивних баз, а також допомоги тренерам і спортсменам спеціалізованих спортивних шкіл, диспансерів, дитячих садків. Кафедра регулярно проводить медичні обстеження студентів нашого закладу вищої освіти, підвищення кваліфікації лікарів та методистів з питань ЛФК та спортивної медицини, здійснює лікарський контроль за студентами спеціалізованої медичної групи. Колективом співробітників кафедри разом із ведучими спеціалістами спортивної медицини та лікувальної фізкультури вперше українською мовою виданий підручник «Лікувальна фізкультура та спортивна медицина» (К., 1995 р.), який є базовим посібником для медичних закладів вищої освіти України.

Сьогодні керівництво кафедрою здійснює професор О. Б. Неханевич, випускник ДДМУ 2004 р. З метою виховання здорової студентської молоді кафедра здійснює організацію спортивно-масової роботи, впроваджує здоровий спосіб життя. Засновані спортивні секції, організовані групи здоров’я для студентів та співробітників. Традиційно щорічно проводяться спортивні змагання, спартакіади, товариські зустрічі серед збірних команд факультетів, студентських гуртожитків, співробітників університету. На госпрозрахункових умовах на кафедрі функціонує педагогічний колектив «Спортклуб» та науково-педагогічний трудовий колектив «реабілітолог», які надають оздоровчі та навчальні послуги на госпрозрахункових умовах. Зокрема, кафедрою щороку проводяться курси лікувального масажу для студентів та медпрацівників, курси тематичного удосконалення лікарів за фахом «ЛФК та спортивна медицина». Кафедра є клінічною базою фармакологічного центру України. Відповідно вона проводить випробування медичних засобів, що використовуються в спортивній медицині та при фізичній реабілітації.

2022 рік  ювілейний для плавального басейну. На початку року була відремонтована його  споруда. Півстоліття він приймає усіх, хто полюбляє плавання, оздоровлює студентів та співробітників університету, мешканців нашого міста.

Сьогодні спортивний комплекс ДДМУ, попри складний воєнний час, живе повноцінним насиченим життям. В ньому функціонують численні спортивні секції, проводяться змагання.

Історію спорткомплексу та кафедри формували особистості, які присвятили своє професійне життя вихованню фізичної культури та примноженню спортивних досягнень навчального закладу:

В. М. Годішевський

Л. С. Урбиндер

Я. І. Бєлкін

Г. Д. Жеребілов

О. В. Злотницький

В. М. Радченко

О. М.  Довгопол

В. А. Павелко

В. Г. Тимошенко

В. Г. Філонов

В. В. Орличенко

Н. П. Степикіна

Н. Є. Вовкодав

Б. М. Костенко

Ю. Н. Супрунов

А. П. Сучков

А. Г. Матюшкин

С. П. Могилко

В. П. Гурай

І. П. Онищенко

В. Л. Степанов

В. П. Радоманський

Є. Г. Тавровський

В. М. Нерсесян

Понад 50 років спортивний комплекс ДДМУ з його потужною командою викладачів та тренерів залишається школою фізичного виховання для десятків поколінь майбутніх лікарів.

Аксеніч Л.П.,
зав. музею історії ДДМУ