• slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Музей історії імені І. І. Крижанівської продовжує розповіді про навчальні корпуси ДДМУ. Сьогодні – це навчальний корпус №2, розташований по проспекту Д. Яворницького, 24 (раніше - К. Маркса, 24).

 

Історичну довідку про цю будівлю нам люб’язно надав історик-краєзнавець нашого міста Валентин Старостін. З неї дізнаємося, що у 1867 р. при виділенні зі складу Катеринославської духовної семінарії Духовного училища, за останнім було закріплено земельну ділянку з усіма будівлями, розташовану по Катерининському проспекту. Через дев’ять років, у 1876 р., для чоловічого духовного училища було завершено побудову нового мурованого навчального корпусу в центральній частині ділянки (пр. Дмитра Яворницького, 24). Архітектора не встановлено. Корпус знаходився по червоній лінії Катеринославського проспекту між вулицями Гімназичною (Куйбишева - нині Володимира Вінниченка) та Потьомкінською (Ворошилова - нині Сергія Єфремова). При училищі була домова Андріївська церква.

Корпус був прямокутний в плані, із незначним виступом з боку двору, двоповерховий із високим цокольним поверхом, утвореним по перепаду рельєфу вздовж проспекту. Первісно мав три фасади. Головний та правий бічний фасади спочатку отримали рішення у ранній "внестильовій" еклектиці, потиньковані, із незначними тягнутими елементами. Первісне рішення дворового фасаду невідоме. Лівим бічним фасадом корпус примикав до старого навчального корпусу, який було розібрано у 1877 році із спорудженням на його місці будинку гуртожитку училища. У 1901 р. на місці гуртожитку було споруджено новий двоповерховий навчальний корпус із актовою залою.

 

У 1890-х роках із введенням поліцейської адресації комплекс училища отримав адресу: Катерининський проспект, 4.

З 1917 року корпуси училища почали активно використовуватися політичними організаціями. Тут діяла Рада солдатських депутатів, військ місцевого гарнізону, влаштовувалися збори більшовиків та анархістів.

Пізніше комплекс було розділено. Частина корпусу, зайнята трудовою (середньою) школою № 23, отримав адресу проспект Карла Маркса, 6. Друга частина корпусу, зайнята місцевим відділком «Українського Червоного Хреста» і поліклінікою № 1 УЧХ, залишився на старій адресі проспект Карла Маркса, 4.

В 1920 - ті роки будівлю передали спочатку дитячому притулку, потім - дитячій біологічній станції, а слідом за цим – медичному інститутові.

На початку 1939 р. архітектором Д. С. Лейкіним було завершено проєкт надбудови корпусу двома поверхами для розміщення гуртожитку медичного інституту. Будівельні роботи було виконано у 1939-1940 роках. Під час надбудови було ліквідовано первісний вінчаючий карниз, але в цілому старий фасад не перероблявся. Надбудова отримала тинькування з мінімумом декору.

Під час бойових дій 1941-1943 рр. корпус майже не постраждав. Вже з кінця 1943 року він використовувався як навчально-адміністративний корпус медичного інституту.

У другій половині ХХ ст. фасад зазнав мінімальних змін. Найбільш помітною втратою став демонтаж великих балконів, встановлених у 1939 – 1940 роках на другому – четвертому поверхах. У 1962 р. під час впорядкування адресації наш корпус отримав адресу пр. К. Маркса, 24.

Чим і як жив і живе навчальний корпус № 2 нашого медичного університету - в наступних розповідях про корпуси.