Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Щорічно в листопаді кафедра патологічної анатомії, судової медицини та патологічної фізіології ДДМУ організовує зустріч гуртківців СНТ з кафедрами педіатричного та стоматологічного профілю.

30 листопада 2023 року у засіданні на тему: «Сучасні уявлення про етіологію, морфологію, клініку, діагностику, лікування деяких генетичних та онкологічних захворювань взяли участь гуртківці 4 кафедр: патологічної анатомії, судової медицини та патологічної фізіології (завідувач кафедри – доктор мед. наук О.В. Пославська, науковий керівник СНТ – доцент Г.С. Короленко); пропедевтики дитячих хвороб та педіатрії 2 (завідувач кафедри – професор Л.І. Вакуленко, науковий керівник СНТ – асистент, доктор філософії О.Ю. Оболонська); терапевтичної стоматології та стоматології ФПО (завідувач кафедри – професор А.В. Самойленко, науковий керівник СНТ – асистент, канд. мед наук В.О. Дрок); хірургічної стоматології, імплантології та пародонтології (в.о. завідувача кафедри – доктор філософії Т.О.  Кучеренко, науковий керівник СНТ – доктор філософії, асистент О.С. Дорогіна. 

Міжкафедральне секційне засідання пройшло в онлайн-форматі, тривало близько 2,5 годин і зібрало 55 учасників, серед яких 42 студенти та 2 ліцеїсти. Технічну організацію забезпечили студентки 3 курсу медичного факультету Єва Потіна й  Катерина Козлова.

Доповідь «Сучасні уявлення про етіологію, патогенез, морфологічні особливості муковісцидозу» представила студентка 4 курсу медичного факультету Лейла Гарібова, яка протягом двох років активно працює у двох СНГ (кафедри патологічної анатомії, судової медицини та патологічної фізіології й кафедра пропедевтики дитячих хвороб та педіатрії 2). Наукові керівники: доцент Г.С. Короленко, професор Л.І. Вакуленко. Ретельно, кваліфіковано та емоційно, з яскравою ілюстрацією, доповідачка розкрила тему, привела статистику частоти патології у різних країнах, зупинилась на методах діагностики та лікування.

Другу роботу на тему: «Мультисистемні ускладнення муковісцидозу. Клінічний випадок» виконувала ціла команда студентів 6 курсу медичного факультету: Анна Вороніна, Марія Оберняк, Юлія Жамгарян, Анна Дудля, Марія Марцинкова (науковий керівник – канд. мед. наук, асистент кафедри пропедевтики дитячих хвороб та педіатрії 2 А.В. Різник). Кожен знайшов свій фрагмент роботи, дослідив його та доповів. На 6 курсі вже близько самостійна робота та відповідальність за долю пацієнта, і настає особливе розуміння цілі навчання, підвищення кваліфікації. Під час підготовки цієї наукової роботи студентки стали потоваришували з дівчинкою-пацієнткою.

Доповідь на тему: «Синдром Пейтца-Єгерса» підготували студентки 5 курсу стоматологічного факультету Ксенія Третяк та студента 3 курсу медичного факультету Ігор Недвига (кафедри терапевтичної стоматології та стоматології ФПО; кафедри патологічної анатомії, судової медицини та патологічної фізіології). Наукові керівники: канд. мед. наук В.О. Дрок, доцент Г.С. Короленко). Ксенія загострила увагу слухачів на причинах розвитку синдрому та відмінно проілюстровано його клінічні признаки. Ігор доповів про діагностику, навів доцільні методи лікування та профілактики. З огляду на недостатнє висвітлення цієї патології в україномовних джерелах, студенти користувалися у тому числі й англомовною літературою.

Четверту доповідь «Взаємозв’язок історичного та клінічного погляду мистецтва і медицини: порфірія» виконала Ірина Константиновська, учениця 10 класу КЗО  "Науковий медичний ліцей «Дніпро»” ДОР (науковий керівник – доцент Короленко Г. С.) Юна науковиця, яка 2023 року стала переможницею ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів-членів МАН України, в своїй доповіді дала коротку характеристику гострої порфірії як метаболічного захворювання з аутосомно-домінантним типом наслідування. А ще доповідачка показала взаємозв’язок історичного та клінічного погляду мистецтва та медицини, проаналізувавши роман Брема Стокера «Дракула» та наукову літературу, що присвячена клінічним проявам захворювання на порфірію. Зробила порівняльний аналіз патологічних змін стану здоров’я головного героя та допоміжних персонажів з ознаками захворювання на порфірію, що дало можливість обґрунтовано надати відповідь на питання :«граф Дракула» – це міф, чи реальність? Адже вампіризм може бути проявою одного із клінічних симптомів порфірії. Доповідачка рекомендувала у дослідженнях користуватись в том числі й художньою літературою.

П’яту доповідь «Сучасні методи лікування плеоморфної аденоми слинних залоз» презентували студенти 5 курсу стоматологічного факультету Олександра Кошова та Ганна Котелевська (каф. хірургічної стоматології, імплантології та пародонтології Науковий керівник – доктор філософії Т.О. Кучеренко). Доповідачки розповіли про морфологічні аспекти пухлини, показали особливості клінічної картини, розглянули питання диференційної діагностики, докладно описали хід оперативного втручання, особливу увагу приділивши тотальній та субтотальній парадиктомії. На слайдах зокрема дуже яскраво був продемонстрований хід оперативного втручання з використанням як традиційного способу, так і радіохірургії (системи КіберНіж).

Слід зазначити, що всі доповідачі показали своє вміння працювати з джерелами інформації згідно з сучасними уявленнями доказової медицини, критично їх аналізувати та публічно представляти інформацію. Продемонстрували достатньо високий рівень володіння англійською мовою, вміння користуватись сучасними технологічними методами. Учасники засідання виявили неабияку зацікавленість в обговоренні доповідей, поставили багато питань, на які здобувачі освіти надавали обґрунтовані відповіді. Засідання пройшло у сприятливій атмосфері, яка так необхідна кожній особистості для творчого пошуку та професійного вдосконалення.