Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

5-8 квітня 2024 року відбувся 39-й щорічний конгрес Європейської асоціації урологів (EAU 2024) в Парижі (Франція), у якому взяли участь провідні вчені та лікарі, що є експертами у сферах урології, онкоурології, андрології.

До роботи конгресу долучилися 30 науковців та урологів з України. Дніпровський державний медичний університет представили члени Європейської асоціації урологів (ЄАУ) професор В. П. Стусь та доцент М. Ю. Поліон.

На церемонії відкриття, увечері 4 квітня, генеральний секретар європейської асоціації урологів, професор Арнульф Штензль (Німеччина) тепло привітав усіх учасників конгресу та особливо підкреслив міцну командну роботу, яку підтримує урологічна спільнота. Професор Штензль представив двох нових почесних членів EAU: професора Хасан Абол-Енейн (Єгипет) і професора Єнс Рассвайлер (Австралія), після чого відбулося вручення премій та відзнак.

Розпочався конгрес з обговорення експертами різних галузей медицини пленарного засідання «Протиріччя у визначенні стадії урогенітального раку: чи це лише візуалізація?». Обговорювались питання молекулярної візуалізації, додаткової цінності біомаркерів, як лікувати пацієнта з позитивним результатом PSMA, стандартизацію PSMA PET та «Ініціативу Oncidium» для радіотерапевтичного лікування раку. 

У другий день наші представники відвідали пленарне засідання: «Чи готові ми до скринінгу раку передміхурової залози?». Страх гіпердіагностики та, можливо, надмірного лікування, поділяється як пацієнтами, так і клініцистами, але спеціалісти вже мають кілька варіантів, щоб запропонувати ретельну та важливу стратифікацію пацієнтів. Останній звіт комісії ЄС рекомендує державам-членам переглянути свою стратегію щодо раннього виявлення РПЗ. 

Найцікавіша сесія третього дня була присвячена терапевтичній користі від розширеної тазової лімфатичної дисекції. Нові дані, що порівнюють обмежену та розширену лімфаденектомію при раку передміхурової залози, були представлені на сесії під головуванням професора Йост Бурманс (Нідерланди) та професора Єнс Рассвайлер (Австралія).  

В останній день центральною була сесія «Чоловічі симптоми нижніх сечових шляхів: профілактика та втручання», де досліджували багатогранні причини чоловічих СНСШ та генетичні схильності, а також розвінчували міф щодо впливу підвищеної сексуальної активності та їзди на велосипеді на розвиток ДГПЗ.

Пленарні та секційні засідання щодня паралельно проходили в 12 залах, тому кожен з учасників мав можливість відвідувати засідання за тематикою, яка його цікавила найбільше. Члени ЄАУ мали змогу додатково ознайомлюватися з відеоархівом усіх доповідей, представлених на конгресі. 

Також кожного дня була відкрита виставка, де представники більш ніж 150 провідних виробників медичного обладнання та фармацевтичних компаній представляли найсучаснішу продукцію. Паралельно проводились наукові та практичні тренінги з нагальних тем сучасної урології.

Масштабний міжнародний урологічний форум EAU 2024, на якому йшлося про розвиток урології за останні 50 років за спеціалізаціями, надав представникам нашої делегації можливість безпосереднього спілкування з колегами з різних куточків світу, обміну думками та планування подальших досліджень.