Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Робот Да Вінчі – інноваційний хірургічний комплекс, розроблений фахівцями науково-дослідного центру NASA. Перший блок апарату – робоче місце хірурга, другий – консоль, що складається з трьох маніпуляторів, забезпечених хірургічним інструментом та одним, оснащеним ендоскопом.

Операції за допомогою робота Da Vinci відрізняються високою точністю маніпуляцій, безпекою та відносною безболісністю (порівняно з порожнинними операціями, що виконуються класичним способом).

Як працює медичний робот Da Vinci? Операції здійснюються дистанційно без безпосереднього контакту хірурга з тілом пацієнта. Для проведення втручань медичний робот Да Вінчі оснащений трьома високотехнологічними консолями:

  • Контролю та управління – робоче місце хірурга, з якого він визначає тактику втручання, оцінює стан пацієнта та передає роботу відповідні команди;
  • Операційної - система, що складається з трьох спеціалізованих маніпуляторів, кожен з яких здатний діяти як самостійно, так і в комплексі з іншими, що забезпечує можливість їх використання практично у всіх галузях медицини;
  • Оптичною – у ході проведення оперативного втручання на екран консолі виводиться детальне зображення операційного поля та інші діагностичні дані. Оптична система цієї консолі дає можливість збільшення операційного поля до восьми разів.

Унікальне втручання за допомогою інноваційного апарату виконали хірурги дитячої лікарні святого Миколая Львова. Хлопчику Ярославу з Вінниччини лише 1 рік і 4 місяці. У нього була вроджена аномалія – надто малий отвір у сечоводі правої нирки. Її вдалося усунути всього через кілька проколів.Аби усунути цю проблему, дитині треба було провести реімплантацію сечоводу: зробити новий отвір між сечоводом та сечовим міхуром, по якому сеча добре відходитиме від нирки. Оскільки пацієнт ще дуже маленький, тож лікарі вирішили оперувати його за допомогою робота Da Vinci аби він легше переніс хірургічне втручання і швидше відновився.

Під час операції хірург сидів за спеціальним пультом і керував «руками» робота, які оперували дитинку всього лише через кілька проколів. Зображення, завдяки відеокамері, транслювалося перед лікарями на великому екрані. Хлопчик добре переніс операцію. Останні аналізи показують: нирка працює значно краще.

Надалі робота Da Vinci будуть застосовувати при видаленні пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у гінекології та кардіохірургії. Операції здійснюватимуться із мінімальними травмами й ризиками для життя людей.