Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Нещодавно відбулася нарада ректора з завідувачами кафедр академії, присвячена питанню щеплення вакциною від COVID-19.

У вступному слові ректор, професор Тетяна Олексіївна Перцева, висловила  стурбованість, пов’язану зі зростанням захворюваності на COVID-19 у місті, наявність тяжких випадків захворювання у викладачів академії, які надають допомогу хворим на COVID. Вона також загострила увагу на безпідставно широкий резонанс у соціальних мережах щодо якості вакцин та доцільності вакцинації, певною мірою пов’язані з конкуренцією на фармацевтичному ринку. Закликала керівників кафедр утриматися від нефахових особистих висловлювань з цього питання. Інформацію мають надавати фахівці з даної проблеми. Ректор підкреслила добровільність прийняття рішення кожним співробітником і відповідальність керівників кафедр за здоров'я своїх підлеглих.

З інформацією про вакцину Covishield/AstraZeneca та вакцинацію проти нового штаму коронавірусу SARS-Cov-2 ознайомив профільний фахівець, професор кафедри інфекційних хвороб В. В. Маврутенко, а також проінформував учасників наради, що він сам особисто провів щеплення вищезгаданою вакциною, немає скарг на самопочуття і проявів захворювання.

Професор надав стислу характеристику вакцини.

Вакцина Covishield аналог вакцини AstraZeneca, тобто не є «генериком». Covishield виготовляють в Індійському інституті сироватки крові (Serum Institute of India) за ліцензією AstraZeneca. Вакцина Covishield/AstraZeneca схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Канада, Європейський Союз та Індія.

Iндійський інститут сироватки (Serum Institute), який виробляє  вакцину Covishield/AstraZeneca, не має української національної GMP-сертифікації. Але він має її в Індії — країні, де її виготовили. Індійської GMP-сертифікації достатньо для того, щоб застосовувати цю вакцину в Україні. Саме Індія забезпечує приблизно 65% світового ринку вакцин. Індійський Serum Institute, який виробляє AstraZeneca /CoviShield – це найбільше підприємство світу з виробництва вакцин, котре експортує свою продукцію до 140 країн. Майже 65% всіх дітей на планеті хоча б раз робили щеплення вакциною від цього виробника.

ВООЗ, Велика Британія, Канада, Європейський Союз (у тому числі Федеративна республіка Німеччина від 04.03.2021 р., ресурс: https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/astra-zeneca-stiko-empfiehlt-corona-impfstoff-auch-fuer-aeltere-17227095.html)  та Індія рекомендують вакцину Oxford/AstraZeneca для щеплення медичних працівників та людей віком 65 років і старше.

Професор В. В. Маврутенко як фахівець рекомендував всім співробітникам академії взяти участь у вакцинації і відповів на численні запитання учасників наради.

Професор Л. Р. Шостакович-Корецька - фахівець з великим досвідом надання допомоги хворим на COVID-19 наголосила на важливості вакцинації заради забезпечення можливості запобігання тяжких проявів вірусної інфекції та ускладнень. Вона зазначила, що відзначається не тільки зростання хвилі первинної захворюваності, але й повторного захворювання.

Перший проректор, професор І. С. Шпонька нагадав про порядок заповнення анкет для реєстрації та навів дані про кількість співробітників, які вже зареєструвалися.

Ректор, професор Т. О. Перцева закликала керівників кафедр донести інформацію до кожного співробітника.