Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Минуло 5 років як пішов із життя академік НАМН України, ректор Дніпропетровської державної медичної академії (1996 – 2016), професор Георгій Вікторович Дзяк. Погасла зірка яскравого людського життя, та не згасає пам'ять, шана і любов людей, які зберігають його тепло і доброту. 24 листопада з мармурового постаменту він зустрічає своєю привітною, такою знайомою посмішкою колег, друзів, учнів, пацієнтів, які покладають квіти вдячності і шани. Усе професійне життя Георгія Вікторовича пов’язане з Дніпропетровською медичною академією. Науку «повелителя сердець» він перейняв від свого батька – видатного вченого-кардіолога, професора Віктора Миколайовича Дзяка. Пройшовши всі щаблі зростання науковця від аспіранта, асистента, доцента до професора, Г. В. Дзяк очолив кафедру госпітальної терапії №2 та потужну школу кардіологів Дніпропетровщини. Любов до рідної аlma mater надала йому творчих сил і наснаги працювати на посаді першого проректора, а надалі ректора академії.

У складні часи становлення Української державності, реформувань медичної освіти й медицини протягом 20 років Георгій Вікторович мудро і професійно оберігав історичні надбання і наполегливо рухав заклад до горизонтів сучасної європейської освіти.

Кардіологічна та ревматологічна школа академіка Г. В. Дзяка стала однією з провідних у нашій державі, набула широку відомість в усьому світі. Вихідцями школи стали 15 докторів і 56 кандидатів медичних наук та сотні лікарів-кардіологів і ревматологів – послідовників великого вченого.

Його життєвим пріоритетом було робити добро людям.

Наукові дослідження Г. В. Дзяка опубліковані в понад 400 наукових працях, численних вітчизняних і зарубіжних виданнях.

Напружена освітня, лікувальна, громадська діяльність академіка Г. В. Дзяка отримала широке визнання в державі і світі: заслужений діяч науки і техніки України, почесний громадянин м. Дніпропетровська, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ і ІІ ступенів, золота медаль Альберта Швейцера, член академій: Нью-Йорської та Петровської, академії медицини Польщі.

Велична постать у медичній освіті і кардіологічній науці, а в житті Георгій Вікторович – людина скромна і невибаглива. Усюди, де доводилось бувати професору Г. В. Дзяку, його оточували друзі, бо навіть коротке спілкування з ним залишало незабутні враження і теплі почуття.

Пам'ять про видатного ректора, вченого, лікаря вшанована меморіальною дошкою на фасаді адміністративного корпусу Дніпровського державного медичного університету, а вдячні мешканці міста Дніпра увічнили його пам'ять, назвавши одну з прилеглих до студентського містечка вулиць іменем Георгія Дзяка.