Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Елеонора Миколаївна Білецька – висококваліфікований педагог та талановитий науковець-дослідник, один із провідних гігієністів нашої країни. Уся біографія Елеонори Миколаївни пов'язана з Дніпровським державним медичним університетом.

Елеонора Миколаївна Білецька У 1976 р. з відзнакою закінчила санітарно-гігієнічний факультет Дніпропетровського медичного інституту. Під керівництвом проф. М.М. Паранько і академіка НАМН України, проф. І.М. Трахтенберга захистила кандидатську дисертацію на тему «Гігієнічна оцінка впливу шуму та аерозолю хрому на серцево-судинну систему». У 1999 р. захистила докторську дисертацію «Гігієнічна характеристика впливу важких металів навколишнього середовища на репродуктивну функцію жінок». Працювала асистентом, доцентом, професором кафедри загальної гігієни, з 2003 по 2020 рр. – завідувач кафедри. З вересня 2020 р. – професор кафедри гігієни, екології та охорони праці.

Вагомим науковим досягненням Е.М. Білецької став цикл робіт із забезпечення екологічної безпеки в екологічно кризових регіонах України з використанням комплексної системи екологічного моніторингу для зменшення техногенного навантаження територій і населення, за які вона була вшанована найвищою для науковця нагородою – Державною премією України в галузі науки і техніки (2014 р.).

Міжнародна наукова діяльність проф. Е.М. Білецької реалізована в численних доповідях на семінарах ВООЗ, НАТО. Вона брала участь у 2-х міжнародних проєктах в межах співробітництва з ВООЗ у 2013–2015 рр.

Е.М. Білецька – автор понад 520 наукових та навчально-методичних публікацій, серед яких 8 монографій, 8 підручників, 102 навчальні посібники. Під науковим консультуванням та керівництвом проф. Е.М. Білецької підготовлено та захищено 2 докторські та 6 кандидатських дисертацій.   

Проф. Е.М. Білецька вдало поєднує активну наукову та навчальну діяльність з організаційно-громадською. Вона – член спеціалізованої вченої Ради при ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» (м. Київ); член науково-технічної ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області; член Департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради; член правління Асоціації гігієністів України; заступник голови Асоціації мікроелементологів України.

 

Шановна Елеоноро Миколаївно,
з нагоди ювілею прийміть найщиріші вітання
від професорсько-викладацького складу університету, ваших учнів, послідовників та колег.

Бажаємо Вам мирного неба над головою, невичерпної енергії та оптимізму, міцного здоров’я, нових плідних успіхів і звершень.
Нехай Ваша праця буде наповнена глибоким натхненням та змістом,
а розуміння й підтримка колег та однодумців нададуть Вам впевненості в майбутньому!