Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про серйозність проблеми цукрового діабету, необхідність ранньої діагностики хвороби, її ускладнення та можливості лікування.

Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. В Україні цей захід проводиться з 1997 року. 14 листопада — дата обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року.

Цукровий діабет входить в тріаду захворювань, які найчастіше приводять до інвалідності та смерті (атеросклероз, рак, цукровий діабет). Цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази та скорочує тривалість життя.  В усьому світі більше 200 млн. людей хворі на діабет.

Цукровий діабет є хронічним захворюванням, що проявляється тривалим підвищенням рівня глюкози в крові вище норми.

Хвороба призводить до серйозних пошкоджень серця, судин, очей, нирок та нервів. Люди, які хворіють на діабет можуть мати вищий ризик ускладнень від COVID-19 (https://bit.ly/3qFdIfw)

Існує декілька типів діабету: цукровий діабет І типу, цукровий діабет ІІ типу, гестаційний діабет та інші. Цукровий діабет ІІ типу є найбільш поширеним серед населення. Ризик розвитку цього типу діабету можна знизити, якщо вести здоровий спосіб життя.

Поради з профілактики цукрового діабету II типу:

  • Збільште фізичну активність. Регулярні фізичні навантаження допоможуть вам позбутися зайвої ваги, знизити рівень цукру в крові, підвищити чутливість клітин до інсуліну.
  • Дотримуйтеся здорового харчування. При виборі типу харчування для профілактики або при діабеті потрібно проконсультуватися зі спеціалістом та враховувати ваші індивідуальні особливості, аби не зашкодити організму.
  • Стежте за вагою. Якщо у вас ожиріння чи надмірна вага, ризик захворіти на діабет зростає. Доведено, що втрата надмірної ваги сприяє поліпшенню здоров’я.
  • Утримуйтеся від куріння та відмовтеся від алкоголю. Чим більше ви курите, тим більший ризик діабету. Надмірна кількість алкоголю також впливає на ризик розвитку хвороби.
  • Пам’ятайте, сімейний лікар може докладно проконсультувати вас щодо ризиків, пов’язаних із цукровим діабетом II типу, а також, за потреби, призначити додаткові аналізи для діагностики.

Вчасно звертайтеся до лікаря та бережіть своє здоров’я!