Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

27 січня 2023 р. на 77 році пішов з життя ветеран праці доктор біологічних наук, професор кафедри біохімії медичної та фармацевтичної хімії Олександр Захарович Бразалук.

Він народився 16 вересня 1946 р. у селі Аули Криничанського району Дніпропетровської області у сім'ї робітників. Після закінчення школи працював на Дніпродзержинському металургійному заводі, а в 1965-1968 рр. проходив службу в Радянській Армії з 1968 по 1974 р. навчався у Дніпропетровському медичному інституті. У 1978 р. закінчив аспірантуру за спеціальністю «Біохімія» і в 1980 р. успішно захистив кандидатську дисертацію на тему «Вплив компонентів комбінованого наркозу на обмін кальцію у м'язах», а в 1997 р. докторську дисертацію «Стан ліпідів, білків і обмін кальцію у скелетних м'язах за умов порушення нейротрофічного контролю».

У 1997 р. Олександр Захарович був обраний за конкурсом завідувачем кафедри біохімії, медичної та загальної хімії ДЗ «ДМА» і очолював її до 2014 р.

О. З. Бразалук – автор 346 публікацій, серед них 81 – закордонна, 17 навчально-методичних посібників. Під його науковим керівництвом захищено одну докторську та 12 кандидатських дисертацій. 

Протягом багатьох років Олександр Захарович активно і плідно виконував роботу як організатор і суспільний діяч. Під час навчання в аспірантурі О. З. Бразалук працював секретарем комітету комсомолу інституту, далі – головою студентського профкому, потім – головою профкому працівників інституту.

З 2006 р. професор О. З. Бразалук – член Української академії наук. Також він очолював Дніпропетровське відділення українського біохімічного товариства.

Ректорат, профспілковий комітет висловлюють глибоке співчуття рідним, друзям, колегам з приводу смерті відомого вченого і педагога Олександра Захаровича Бразалука.