Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

У нелегкі для нашої країни часи особливо важливо відчувати підтримку та допомогу міжнародної спільноти та колег. Цього року завдяки підтримці МОЗ  України та Фонду миру й розвитку представниця ДДМУ, асистент кафедри онкології та медичної радіології А. В. Прохач отримала можливість двічі відвідати США з метою навчання, пошуку шляхів подальшої співпраці та можливостей підтримки медицини України.

В червні 2023 Анна Володимирівна у складі української делегації відвідала щорічний конгрес ASCO (American Society of Clinical Oncology) – найбільшу онкологічну подію світу, яка традиційно збирає понад 40 тисяч спеціалістів у місті Чикаго і де доповідають про найновіші досягнення та розробки у сфері онкології, що ввійдуть, або тільки-но ввійшли в сучасні стандарти лікування. Під час відвідування конгресу, українська делегація була запрошена на прийом до президента ASCO, відвідала український квартал в Чикаго та спілкувалась з представниками української діаспори в США і UMANA (Ukrainian Mecial Association Of North America), SITC (Society for Immunotherapy of Cancer). В результаті численних зустрічей були обговорені шляхи розвитку подальшої співпраці, знайомство з колегами, що дозволить створювати й розвивати міжнародні проєкти.

В результаті плідної праці, восени 2023 року понад 30 українських лікарів, що працюють з онкологічними пацієнтами, змогли поїхати на стажування у США. В тому числі й Анна Прохач, яка протягом 15-28 жовтня проходила навчання в місті Нешвілл, штат Теннессі, в клініках Ancension Saint Thomas Hospital та Tennessee Oncology. Протягом двох тижнів вона відвідала численні відділення, в тому числі Центр протонної терапії, відділення амбулаторного прийому, гематології, хімієтерапія, фармацевтичні центри, лабораторію Path Group – один з найбільших центрів лабораторних та патологічних досліджень країни. Ancension Saint Thomas Hospital та Tennessee Oncology, окрім найвищих стандартів надання онкологічної допомоги, також дотримуються релігійних цінностей у роботі, мають передові програми надання паліативної допомоги. Протягом навчання у складі групи онкологів спілкувалась з представниками релігійних організацій, капеланами, вивчаючи досвід, як можна покращити якість життя пацієнта. Українські лікарі поділилися з американськими колегами власним досвідом ведення пацієнтів, а також особистими історіями, які пережили під час війни.

Дуже багато людей чули про нашу біду, але не мали змоги поспілкуватися з українцями особисто. Американські колеги неодноразово запрошували українських лікарів у гості, демонструючи свою гостинність та висловлювали слова підтримки.

Подібний обмін має важливе значення. ДДМУ планує й надалі розширювати програми навчання та міжнародних стажувань.