Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

6 грудня відбулося кафедральне онлайн-засідання студентського наукового товариства, останнє у 2023 році. В ньому взяли участь студенти 2 курсу медичного факультету. Староста СНТ – студентка 3 курсу медичного факультету Пархомович Крістіна, викладач кафедри та керівник СНТ - Данченко Євген Анатолійович.

Були представлені доповіді на важливі та актуальні теми. Конференція була розпочата з доповіді студентки Михлик Наталії про «Порівняльна характеристика різних видів турнікетів». Доповідь була змістовною, детальною та структурованою. Було розглянуто механічні, пневматичні, вузлові та абдомінальні турнікети та техніку їх накладання із відеосупроводом.  

Студентка Топєха Вікторія розповіла про першу медичну допомогу при політравмі. Про механізми травмування, піки летальності та про правило «золотої години», яке забезпечує зниження ризику летальності у випадку швидкого надання медичної допомоги.

Про психічні розлади у військових доповіла студентка Карпінчик Ліка. На посттравматичні стресові розлади, депресію та тривожні стани страждає понад 20% військовослужбовців. Вміння розрізняти поведінку людей у надзвичайних ситуаціях, аваріях, під час бойових дій є особливо актуальним в наш час. Тож про профілактику бойового стресу була надана інформація від Філько Владислави.

У зв’язку із згубними наслідками воєнного стану в Україні, високим рівнем ДТП, була надана актуальна інформація від студентки Красильникової Катерини про першу допомогу при травмі грудної клітини. Гуртківці дізналися про ознаки та техніку надання домедичної допомоги при переламах ребер, грудини, відкритому та закритому пневмотораксі, забої серця.

Студентка Савченко Наталія доповнила попередні доповіді інформацією з протоколу країн НАТО про домедичну допомогу на полі бою. Гуртківці дізнались про зони надання допомоги пораненим та послідовність дій за алгоритмом MARCH

На жаль, під час війни високим залишається ризик терактів на атомних об’єктах. Студент Моцієнко Микита свою доповідь присвятив порядку надання домедичної допомоги в осередку радіаційного зараження.

При аваріях, катастрофах і стихійних лихах значна кількість потерпілих – діти. Тому рятувальники, медичні працівники повинні надавати першу допомогу насамперед їм, а так допомога має свої особливості. Про них розповіла студентка Хімчик Варвара.

Студентка Курінська Софія доповіла про домедичну допомогу при укусах диких тварин і комах. Софія надала детальну інформацію про розпізнавання укусів, різні стани при них та техніку надання домедичної допомоги.

Завершила засідання староста СНТ Пархомович Крістіна підбиттям підсумків роботи гуртка у 2023 році. На засіданнях гуртківці дізнаються про актуальні проблеми медицини, вчаться накладати джгути, тампонувати рани, відновлювати прохідність дихальних шляхів, проводити серцево-легеневу реанімацію та перекладати поранених з травмами хребта тощо. Заняття у науковому гуртку, безумовно, мотивують студентів до навчання та до підвищення власних компетенцій.