Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Спільне міждисциплінарне засідання СНТ кафедри внутрішньої медицини 1 (зав. каф. професор Л. І. Конопкіна) і кафедри інфекційних хвороб (зав. каф. професор К. Ю. Литвин на тему діагностики та лікування вірусних пневмоній відбулося в онлайн-режимі 27 лютого.

Респіраторні вірусні інфекції залишаються актуальною проблемою суспільної охорони здоров’я; особливої уваги заслуговують пневмонії, які ускладнюють перебіг цих захворювань і є станами, потенційно загрозливими для життя.

Упродовж останнього десятиріччя поширеність вірусних пневмоній значно зросла. Це свідчить не лише про підвищення якості діагностики, а й збільшення кількості пацієнтів з ослабленим імунітетом, еволюцію та адаптацію збудників. З початку 2000-х років спостерігалися 3 надзвичайні події щодо інфекційних хвороб, які мають міжнародне значення, – ​спалах SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), що тривав протягом 2002-2003 рр., та 2 пандемії – ​грипу А/H1N1/09/Каліфорнія і сумнозвісний COVID‑19. Крім того, із 2012 р. реєструються випадки захворювання на MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Усі ці хвороби об’єднують висока летальність (до 35 %), вірусне походження та неспецифічність первинних проявів, що ускладнює своєчасну діагностику і лікування, тяжкі ускладнення, ​насамперед гострий респіраторний дистрес-синдром, який може виникнути вже в перші дні захворювання. Отже, тематика лишається надзвичайно актуальною.

Розпочала засідання студентка 6 курсу Таїсія Жбанчик з оглядом вірусних інфекційних захворювань, які можуть ускладнюватися пневмонією. Це велике розмаїття нозологій, серед яких є грип, парагрип, кір, вітряна віспа тощо, а також коронавірусна, герпесвірусна, цитомегаловірусна та інші інфекції. 

Наступна доповідь, підготовлена студентками 4 курсу Мариною Бондаренко та Катериною Редькою, розкривала важливу практичну тему: як розрізнити вірусну та бактеріальну пневмонію, адже від цього залежатиме призначення етіотропної та інших видів терапії. Розглянули важливі біомаркери, лабораторні, рентгенологічні та морфологічні відмінності між цими видами пневмонії.

Дуже актуальною видалася презентація колективу авторів (студентка 5 курсу Влада Сульська, студентки 4 курсу Катерина Хохлова і Ангеліна Савчук), присвячена синдрому «Флурона» – ко-інфекції вірусів грипу і SARS-СoV-2. Цей небезпечний мікс може призводити до швидко прогресуючої пневмонії, тяжких ускладнень, таких як гострий респіраторний дистрес-синдром дорослих тощо. Існують також складності патогенетичної терапії таких пацієнтів, оскільки такі вірусні інфекції протікають із суттєвими відмінностями.

На завершення вислухали доповідь студентки 4 курсу Аміни Каплун, присвячену вірусним пневмоніям у пацієнтів з імуносупресією. Лікування цієї категорії хворих зазвичай складне і потребує особливої уваги.

Засідання виявилося дуже цікавим. Насамперед завдяки роботі «міждисциплінарної команди» інтерністів та інфекціоністів, яка дала можливість розглянути вірусні пневмонії під різними кутами зору, обмінятися досвідом і поглядами на ці захворювання.