Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

8 квітня відбулася зустріч зі студентами Дніпровського державного університету, ініційована Міністерством охорони здоров’я для обговорення проєкту змін до положення про інтернатуру.

Про відповідність європейським стандартам навчання в інтернатурі, про недоліки чинної сьогодні в Україні моделі, а також про зміни 2024 року студенти та викладачі ДДМУ спілкувалися з першим заступником міністра охорони здоров'я України Сергієм Дубровим.  У заході також взяла участь начальниця відділу кадрової роботи та юридичного забезпечення Дніпропетровської ОВА Ольга Устимчук.

Зустріч пройшла в форматі живого спілкування. У ній взяли участь ректор ДДМУ, академік НАМН України, професор Тетяна Перцева; перший проректор, професор Ігор Шпонька; декан факультету післядипломної освіти, професор Володимир Снісарь; декан медичного факультету, професор Володимир Жилюк.

«Одна з пріоритетних тем  — прозорий і справедливий розподіл до інтернатури. Очевидно, що розподіл студентів повинен напряму залежати від їхніх академічних успіхів: ті, хто навчаються краще, повинні мати першочергове право вибору місця проходження інтернатури й спеціальності. Це загальносвітова практика, євроінтеграційна вимога», — зазначив Сергій Дубров. Він також розповів, що 2024 року випускники ЗВО зможуть пройти інтернатуру за 23 спеціальностями й буде врахована реальна потреба держави в лікарях певних спеціальностей. Як вважають у МОЗ, серед найбільш потрібних сьогодні: лікарі загальної практики - сімейної медицини, лікарі медицини невідкладних станів, лікарі-анестезіологи, лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, лікарі-терапевти (внутрішні хвороби).

До 15 травня 2024 р. ЗВО, які здійснюють підготовку кадрів у галузі знань 22 «Охорона здоров’я», отримають перелік медзакладів та вакантних посад для інтернів, на які можна буде розподіляти випускників. Слід наголосити, що держава гарантує забезпечення спеціалістів першим місцем роботи. Водночас до випускників 2024 року бюджетної форми навчання не застосовується вимога щодо обовʼязково відпрацювання протягом трьох років.  Випускники, що беруть участь у розподілі (як бюджетної, так і контрактної форм навчання) розподілятимуться на вакантні місця у закладах охорони здоровʼя відповідно до свого вибору та рейтингового балу. Ті, хто матимуть вищий рейтинговий бал, матимуть і більшу можливість вибору.

У разі відмови від розподілу на бюджетні спеціальності випускник, що навчався коштом держбюджету, зможе взяти участь в рейтинговому розподілі наступного року. Студенти контрактної форми також зможуть взяти участь у розподілі на державні місця, або ж обиратимуть самостійно — за контрактом.

Вибір медичного закладу для проходження інтернатури відбувається відповідно до програми інтернатури, має передбачати ротацію між відділеннями та закладами для здобуття необхідних знань та навичок.

Навіть якщо випускнику не вистачить рейтингових балів для вибору бажаної спеціальності під час розподілу, він зможе отримати нову спеціалізацію після завершення проходження інтернатури. 

Доповідь заступника міністра викликала багато питань і тривала понад 2 години. Дискусія щодо запропонованих змін триватиме до 11 квітня 2024 р. До цього часу триватиме громадське обговорення, а також продовжуватимуться зустрічі зі студентами медичних ЗВО.

Зустріч пройшла в діловій доброзичливій атмосфері. Студенти з розумінням поставилися до проєкту положення про інтернатуру.