Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

У світ вийшла книга «З любов’ю і самозреченням. Нариси про лікарів Придніпров’я ХІХ – першої половини ХХ століть». Її автори – заслужений журналіст України, письменник-краєзнавець Микола Чабан, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Зоя Шевцова, доктор медичних наук, професор Володимир Гапонов.

Переважна частина матеріалу зібрана з архівних земських джерел, спогадів, щоденників, нотаток і листів. Одні нариси – популяризаторські, але більшість – дослідницькі, ексклюзивні й публікуються вперше. У виданні понад вісімсот ілюстрацій, рідкісних світлин з державних і приватних колекцій, а також старовинні документи.

Чимало персоналій повертається із забуття. Це науковці та земські лікарі. Серед них: Петро Сочинський, Григорій Бораковський, Карл Сонгайло, Микола Моцаков, Карл Роде, Павло Бойченко, Іван Лешко-Попель, Олександр Караваєв, Інокентій Бутаков, Леонід Ребінін, Матвій Щоголів, Олександр Яворський, Самуїл Фельдман, Надія Кирпотенко, сестра Лесі Українки Ольга Косач-Кривинюк та десятки інших.

Дехто з персонажів внаслідок своєї жертовності та самовідданої праці загинув на бойовому медичному посту в роки Першої світової війни та під час епідемій. Персонажі книги стануть взірцем для сучасних медиків, прикладом чесного служіння обраній справі. Видання має не тільки пізнавальну цінність, а й виховне значення.

Книга містить розділ, присвячений благодійникам і меценатам, які сприяли становленню і розвитку медичної служби у Придніпров’ї.

Видання зацікавить медичних працівників, студентів-медиків, краєзнавців і всіх тих, хто цікавиться історією рідного краю та зокрема розвитком системи охорони здоров’я.

Тож запрошуємо всіх охочих відвідати презентацію книги, яка відбудеться в Центральній міській бібліотеці за адресою: м. Дніпро, вул. Воскресенська, 23.

Дата, час проведення: 18 травня, о 14.00.