Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

 

16 жовтня відзначається Всесвітній день анестезії (World Anaesthesia Day). Цього дня у 1846 році американський стоматолог Томас Мортон вперше виконав оперативне втручання під ефірним наркозом у Массачусетській клініці (м. Бостон, США), продемонструвавши ефективність та безпеку загальної анестезії для знеболення хірургічних операцій.

Завдяки відкриттю Мортона до сьогодні були врятовані від смерті й страждань мільйони пацієнтів. З того часу цей день вважають своїм професійним святом анестезіологи-реаніматологи всього світу.

За багаторічною традицією на кафедрі анестезіології, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів ФПО Дніпровського державного медичного університету відбулося святкування Дня анестезіолога, в якому взяли участь викладачі кафедри, лікарі-інтерни та студенти-гуртківці.

Лікарі-інтерни першого року навчання проявили свої творчі здібності та фантазію, підготувавши не лише доповіді про історію Всесвітнього дня анестезії та кафедри анестезіології ДДМУ, а й жартівливі сценки з буденного життя анестезіологів, квести, вікторину та навіть пісні власного виконання.

Потім майбутні анестезіологи були урочисто посвячені в спеціальність та отримали пам’ятні подарунки від співробітників кафедри. З напутнім словом до них звернулася професор, член-кореспондент НАН та НАМН України Людмила Новицька-Усенко, яка стояла біля джерел і є засновником анестезіологічної служби нашого регіону. Привітали молодих колег та побажали їм наснаги в опануванні майбутньої професії завідувач кафедри професор Ольга Кравець; декан факультету післядипломної освіти, професор Володимир Снісарь; професор Олена Клигуненко, всі професори й доценти кафедри.

Сьогодні, у непрості для вітчизняної медицини часи, навантаження на анестезіологів по всій країні зросло у рази. Вони працюють в умовах інколи критичних навантажень, іноді поза межами можливостей, перебуваючи на передовій лінії боротьби за життя та здоров'я пацієнтів.

Вітаємо молодих колег анестезіологів! Попереду на Вас чекає цікава та складна робота, нові професійні виклики та тисячі врятованих життів. Бажаємо завзяття та терпіння в опануванні нелегкої, але такої потрібної та благородної спеціальності.