Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

 

✨ Пам’ятайте: спокійні Ви – спокійна дитина!

  1. Намагайтеся поводитися спокійно, принаймні при дитині. Це допоможе їй легше адаптуватися до складних життєвих обставин.
  2. Щоб заспокоїти дитину, спочатку треба заспокоїтися самим. Ми можемо ділитися тільки тим, що маємо самі.
  3. Діти часто віддзеркалюють емоції батьків. Якщо бачимо, що дитина нервує, одразу перевіряємо, наскільки знервовані самі.
  4. Якщо відчуваєте, що емоції переповнюють, треба подихати та «заземлитися». Робимо кілька вдихів носом, надуваючи живіт на рахунок один-два, і кілька видихів, здуваючи живіт, на рахунок один-два-три-чотири-п'ять.
  5. Коли заспокоїлися, спокійно говорите з дитиною тими словами, до яких вона звикла.
  6. Не можна кричати на дитину, коли вона сама кричить - це не допоможе.
  7. Найчастіше дитина в паніці через те, що не розуміє, що відбувається і чому мама забрала її з затишної квартири й привела до підвалу. Треба пояснити, що наразі батьки роблять найважливіше - піклуються про її безпеку.

✨ Не забувайте про обійми

Намагайтеся якомога частіше обіймати дитину. Вона має відчувати, що ви поруч.

Грайте з дитиною. Живий контакт з батьками допоможе дитині відволіктися. Не залишайте її наодинці з гаджетами.

Рекомендуємо перелік простих ігор,  щоб допомогти зняти напругу в дітей.

✨ Транслюйте дитині відчуття безпеки

Проговорюйте дитині, що у будь-якому випадку захистите її від небезпеки.

Пояснюйте, що саме ви робите для її та вашої безпеки: для чого залишаєте квартиру та спускаєтесь в укриття. Якщо доводиться евакуюватися, слід пояснити, чому це життєво необхідно.

Варто пояснити дитині, що дорослі її захищають, долаючи ворога. Вона має знати, що життя змінилось не назавжди. Частіше кажіть їй, що колись війна обов'язково скінчиться, але не називайте жодних часових термінів.

✨ Кажіть дитині правду

Важливо бути відвертими з дітьми навіть тоді, коли стається найгірше. Не обов'язково вдаватися до жахливих подробиць, але вона має знати правд, не дивитися при дитині відео з вибухами та ненормативною лексикою.

✨ Заспокойте та відволікайте дитину під час сирени

Сирени стали сумною реальністю для багатьох українських міст. Вони викликають відчуття тривоги, що може легко переходити в страх, а потім в паніку навіть у дорослих.
Заспокоїти дитину під час сирени – важливе завдання для дорослих. Так, це складно зробити. Але ми віримо. що ви обов’язково впораєтеся.

На певний час допоможуть гаджети: телефон, планшет. Вони фокусують увагу на собі, створюють відчуття чогось буденного та звичного. Але що робити, коли потрібно економити заряд, а сирена все ще триває?

Є прості ігри та прийоми, які переключають увагу дитини з зовнішніх непідконтрольних обставин на контакт з вами та допомагають сфокусуватися на діях, які вона повністю контролює.

Прості та цікаві ігри на увагу:

  • “В якій руці?”
    Будь-який маленький предмет (цукерку, гудзик, навіть просто кульку з папірця) ховаємо у руці. Завдання дитини – вгадати: в лівій чи правій. Можна грати як на кількість вгадувань (у кого більше), так і на передачу ролі (вгадуєш – хід переходить до тебе).
  • “Що я малюю?”
    Завдання у грі – пальцем малюємо на частині тіла букви або прості фігури, а дитина має вгадати, які саме. В такому форматі вдається допомогти малечі краще відчути тіло, змістити на нього увагу з подій довкола. Потім можна помінятися – і вже дитина має малювати фігури та букви. Знову ж таки, це класний спосіб допомогти їй сфокусуватися на чомусь, окрім тривожних зовнішніх обставин.
  • “Вгадай мелодію”
    Концентрація на звуках сирени не додає спокою. Навіть дорослі через якийсь час починають чути їх тоді, коли тривогу не оголошували. Дитяча ж уява ще чутливіша. Тому спробуйте змістити фокус уваги на більш безпечні звуки. Наприклад, пограйте у вгадування мелодій: насвистуєте пісеньку, а дитина має проспівати її. Також можна придумати власну пісеньку-оберіг та наспівувати її, коли стає страшно.
  • “Ідеальна парочка”
    Ви загадуєте предмет, а дитина має придумати йому характеристику. Використовуйте ті назви, які добре відомі малечі. Можна діяти та навпаки: ви загадуєте характеристику, а дитина називає предмет, якому вона властива.
  • “В якому я стані?”
    Ця гра дозволить трохи порухатися й дати вихід дитячій енергії. Запропонуйте дитині відтворити стан якогось предмета. Наприклад, “Я – пір’їнка”: покружляли, відчути руки невагомими й м’якими. Або “Я – морозиво”: завмерти, затвердіти; а ось вийшло сонечко – і морозиво тане, стає гнучким.
  • “Тіньовий театр”
    Якщо у вас з собою є ліхтарик, можна пограти в тіньовий театр. Розкажіть дитині добру історію, щоб перебування у сховищі запам’яталося не страшним періодом, а сміливою пригодою.
  • “Зіпсований телефон”
    Ця гра допомагає не лише заспокоїти дитину, а й покращити комунікацію, згуртуватися. Й, знову ж таки змістити фокус уваги з обставин, які мало контрольовані, на дії, що цілком у вашій владі. Нагадаємо суть гри: по черзі на вушко повторюєте слово, яке сказав вам попередній гравець. Ціль – щоб наприкінці ланцюжка гравців слово було тим самим, що загадав перший гравець. Але якщо результат вийшов іншим, навіть курйозним – тим веселіше! А позитивні емоції дуже необхідні!
  • “Ланцюжок”
    Ще одна розвага, якщо вас багато – ланцюжок. Ведучий загадує слово, а кожен наступний гравець підбирає інше слово, яке у нього асоціюється з попереднім. Вправи, спрямовані на зміщення фокусу на тілесні відчуття.

Попередні ігри спрямовані на те, щоб змістити фокус уваги з тривожних сирен на більше безпечні, підконтрольні дії. Не менш важливо стабілізувати стан дитини, а для цього дуже важливий тактильний контакт, особливо з батьками. Бо саме це дає відчуття безпеки, опори для дитини.

Найперший варіант такого контакту – обійми. Притисніть дитину до живота, гладьте або легенько постукуйте по спині. Хай малеча відчує на фізичному рівні, що ви більші, сильні та готові її захистити.

Варіанти тактильного контакту з елементами гри:

  • Привітатися носиками.
    Уявіть, що ви звірятка, що вітаються новик до носика. Чудово діє у поєднанні з обіймами.
  • Потупотіти ногами.
    Така вправа з одного боку дає можливість “заземлитися”, фізично відчути як ноги торкаються землі. З іншого – це екологічний спосіб випустити гнів, страх та безсилля.
  • Розпалити уявне вогнище.
    Швидко-швидко тріть долоні одна об одну, ніби плануєте розпалити багаття. Ця вправа стимулює прилив крові у кінцівки. Мозок сприйматиме його сигналом, що небезпека минула, адже у критичних моментах кровопостачання концентрується на серці, мозку та легенях.
  • Пограти в долоньки.
    Завдання дитини потрапити своєю долонькою по ваші відкритій долоні. Ще один спосіб як заспокоїти дитину, що поєднує і тактильний контакт і зміну фокусу концентрації уваги.

✨ Що робити, коли діти чують вибух і лякаються?

Рекомендації:

  1. Привчить дитину до навушників чи берушів для вушок. Страх - це природня захисна реакція на сигнал тривоги, який треба мінімізувати. Міцна шапочка і вата у вухах знизять потужність звуку. За можливості закривайте вушка малечі ще й своїми руками. Так робили наші бабці за часів війни.
  2. Важливо міцно притуляти до себе дитину. Візьміть м’яку ковдру та замотайтеся разом з дитиною. Малеча не має відчувати, що вона сама, так вона автоматично регресує.
  3. Намагайтеся контролювати власний стан. Дитина дуже сильно реагує на вашу реакцію. Тож, в складній ситуації починайте вібрувати голосом на будь-який звук А, О, У: максимально довгий видох зі звуком на одному вдиху. Ця проста вправа забезпечить сірий шум, який автоматично заспокоює дитину.
  4. Співайте колискові не дитині, а собі, щоб сповільнити серцебиття. Так дитина відчує, що ви спокійні та буде стабілізуватися сама.
  5. Дайте водички як тільки малеча починає плакати, намастіть її губки якимось смаколиком (мед, джем і т.д.). Так ви відвернете увагу дитини, її стан зміниться.
  6. Робіть якісь повторюючи рухи або починайте інтенсивно махати рукою чи головою. Це приверне увагу дитини та відверне від власної тривоги.
  7. Важливо! Дітей до 2.8 років повинні стабілізувати дорослі, їх мозок ще не сформував систему саморегуляції. Істерика в малечі може призвести до негативних наслідків в організмі або тимчасового підвищення температури тіла.
  8. У спокійний період робіть з дитиною солені ванночки для ручок і ніжок. Просто пограйте, це знижує рівень стресу як у мами, так і у дитини. Морська сіль допомагає знизити рівень стресу та тривоги.
  9. У стресовий період організм кожної людини вимагає велику кількість магнію. Внесіть цей елемент у свій щоденний раціон як харчову добавку або їжте більше горіхів, бананів, бобових, броколі та ін.
  10. Якщо ви відчуваєте, що самостійно не здатні заспокоїти дитину, краще передайте її людині, яка наразі емоційно більш стабільна.