Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Останнім часом у країнах Європи виявили спалахи захворювання на віспу мавп – дуже рідкісне вірусне захворювання, яке передається від гризунів та мавп до людини. Мавп'яча віспа клінічно подібна до звичайної віспи, яку людство подолало ще у 80-х роках минуло століття, але має легші симптоми.

7 травня 2022 року ВООЗ повідомила про перший підтверджений випадок віспи мавп у людини, яка подорожувала з Великої Британії до Нігерії, а потім повернулася додому. Після цього випадки цієї хвороби почали фіксувати серед інших мешканців Британії, а також Ірландії, Італії, Швеції, Німеччині, Франції

За інформацією МОЗ України, в  Україні випадків захворювання на такий різновид віспи не зафіксовано. Вірус мавпячої віспи внесений до Переліку біологічних патогенних агентів, що підлягають епідеміологічному нагляду (спостереженню).  зв’язку із виявленням випадків захворювання у світі, в Україні було проведене екстрене засідання Оперативного центру реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я. Якщо з’явиться нова інформація щодо хвороби, т про неї повідомлять додатково, запевняють у міністерстві.

Читайте в матеріалі кафедри інфекційних хвороб ДДМУ, що треба знати про вірус мавп’ячої віспи