Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Травень – один з особливих місяців для пульмонологів. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, починаючи  з 1998 року, 30 травня відзначається Всесвітній день боротьби проти астми.

З кожним роком він набуває все більшої значущості для обізнаності про це захворювання. Слоганом 2022 року є «Closing gaps in asthma», тобто «Закриття пробілів щодо астми». І саме в травні виходять щорічні рекомендації щодо діагностики та лікування астми, розроблені групою GINA (Global Initiative on Asthma).

Одним із освітніх заходів, який був покликаний поглибити знання про цю патологію, стало засідання студентського гуртка ДДМУ. Учасники підготували 9 доповідей, які стосувалися різних аспектів астми і розкрили новітні підходи до її класифікації, діагностики та лікування. Розпочали засідання студенти 21-го десятку 4-го курсу факультету медицини і фармації Аліна Прусакова та Дар’я Філь із доповіддю історію, мету та завдання дня боротьби з астмою. Надалі Марія Кіндра (20-й десяток 4-й курс) висвітлила основні сучасні фенотипи астми, тобто кластери клінічних, демографічних та/або патофізіологічних характеристик хворих, які можуть корелювати зі специфічними патологічними процесами і відрізнятися різною відповіддю на лікування. Студенти 2-го десятка 4-го курсу Борис Афонін, Віталій Літовченко та Айша Юлдошева розповіли про нетипові клінічні варіанти астми, а саме: її кашльовий варіант, астму фізичних навантажень та професійну астму.

З цікавою доповіддю про діагностичний пошук при астмі згідно з рекомендаціями GINA-2022, проблеми класифікації астми за тяжкістю, сучасні методи діагностики виступив староста гуртка, студент 6-го курсу медичного факультету Євген Сизенко. Олександр Тишков (20-й десяток) і Софія Петряник (21-й десяток) висвітлили лікувальні рекомендації керівництва GINA 2022, основні та альтернативні лінії лікування, наголосили на виключенні кромонів з рекомендацій 2022 року як малоефективних препаратів та на існуванні двох шляхів лікування хворих залежно від комплаєнтності пацієнта. Цікавість викликала доповідь Катерини Мироненко та Дар’ї Моржової (20-й десяток), в якій розкривалися питання призначення біологічних препаратів під час лікування астми – антагоністів IgE, anti-Il5/Il5R, anti-Il4R та anti-TSLP.

Окремі доповіді були присвячені проблемам перехреста астма-ХОЗЛ (доповідач – Галушка Катерина, 20-й десяток 4-й курс), діагностиці і лікуванню астматичного статусу (Юлія Цветаєва, Світлана Ковальова, 21-й десяток), а також перебігу астми в умовах пандемії коронавірусної хвороби (Микита Єханін, Вікторія Матвеєва, 20-й десяток).

Варто зазначити, що всі доповіді були підготовлені на високому рівні. Студенти проаналізували сучасні наукові джерела, рекомендації, дані клінічних випробувань та метааналізів. Присутні отримали нові знання, а отже, підтримали гасло Дня боротьби з астмою 2022 року: «Закриття пробілів щодо астми».