Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

На кафедрі внутрішньої медицини 1 відбулося перше в цьому навчальному році засідання СНТ. Про це повідомила асистент кафедри, канд. медичних наук, керівник гуртка Н. А. Саніна.

Тема вересневої зустрічі була не суто медичною, а медико-просвітницькою – «Видатні постаті медицини Дніпра 18 – 19 століть». Вперше збір гуртківців відбувся одночасно дистанційно та очно, охочі долучалися в обох форматах.

Студенти підготували доповіді про відомих лікарів нашого краю. Перша презентація студентів 4-го курсу медичного факультету Анастасії Крутько та Льва Цимбала була присвячена відомому лікарю Карлу Роде, німцю за походженням, який присвятив усе своє життя розвитку медицини в Дніпрі. Він є одним із засновників нинішньої Обласної клінічної лікарні ім. І. І. Мечнікова, а також став бодай не першим професійним фармацевтом Січеславщини. До речі, Аптекарська балка отримала свою назву завдяки тому, що саме там Карл Роде вирощував лікарські рослини, які використовував для своїх славнозвісних «родевських порошків».

Студенти 4-го курсу Катерина Петулько та Володимир Яровий підготували доповідь про Павла Бойченка – старшого лікаря «Богоугодних закладів» (сучасний аналог головного лікаря обласної клінічної лікарні імені Мечникова). Під його керівництвом у Катеринославі під час Кримської війни була розгорнута мережа військових шпиталів, відкритий перший професійний навчальний медичний заклад – Земська фельдшерська школа.

Неабияку цікавість викликала розповідь студентки 4-го курсу Владислави Мітіної про життя та трагічну загибель Олександра Караваєва. Він відомий та не лише як лікар, а також як активний громадський діяч, революціонер, депутат Державної думи. Олександр Львович Караваєв присвятив усе своє життя боротьбі за покращення становища простого народу. Безоплатно лікував працівників Брянського металургійного заводу, які називали його «другом народу». Виступав проти шовіністичного антисемітського руху чорносотенців, за що й був підступно ними вбитий у розквіті сил. Одна з вулиць Дніпра названа ім’ям цієї видатної людини.

Студентка 5-го курсу Валентина Шульга присвятила свою доповідь Івану Лєшко-Попелю, одній з найвідоміших особистостей в історії нашого міста. Іван Васильович був справжнім народним лікарем, до якого могли звертатися найбільш незахищені верстви населення того часу. На жаль, він передчасно помер від сепсису, у віці 43 років. Про любов катеринославців до доктора свідчить той факт, що його похорон перетворився на народну ходу, в якій взяли участь десятки тисяч містян. Ім’ям Івана Лєшко-Попеля названа вулиця, на якій розташовані корпуси Дніпровського державного медичного університету; а на фасаді корпусу №1 ДДМУ у 2022 році відкрито мініскульптуру на його честь.

Засідання пройшло на одному диханні завдяки цікавим і живим розповідям доповідачів та відмінній організаційній роботі старости, студентки 4-го курсу Аліни Лигун.

Запрошуємо всіх охочих і надалі брати участь у роботі нашого гуртка.