Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

26 травня 2022 р. у ДДМУ в режимі online відбулося спільне засідання студентського наукового товариства кафедр шкірних і венеричних хвороб; неврології; мікробіології, вірусології, імунології та епідеміології; професійних хвороб клінічної імунології і клінічної фармакології: «Нейросифіліс – сучасний стан проблеми та її фахове вирішення».

У заході взяли участь завідувач кафедри шкірних та венеричних хвороб д.м.н., професор Т. В. Святенко, завідувач кафедри професійних хвороб, клінічної імунології і клінічної фармакології д.м.н., професор К. Ю. Гашинова та д.м.н., професор В. В. Родіонова, завідувач кафедри мікробіології, вірусології, імунології та епідеміології д.м.н., професор Д. О. Степанський, доцент кафедри шкірних і венеричних хвороб В. К. Захаров, а також керівники СНТ: від кафедри неврології асистент О. В. Соміло, від кафедри шкірних хвороб – к.м.н., асистент Л. А. Погребняк та інші викладачі.

З привітальним словом про необхідність поглибленого вивчення сучасного стану проблеми нейросифілісу для майбутнього фахового становлення звернулася до присутніх професор Т.В. Святенко. Вона наголосила, що тема заходу ініційована студентами гуртка та підготовлена зусиллями чотирьох кафедр.

Були представлені сім доповідей, які стосувалися різних аспектів етіології, клініки, діагностики та лікування різних форм нейросифілісу. Перша, доповідь професора В. В. Родіонової щодо демонстрації клінічного випадку, зосередила увагу на цій проблемі в реальному часі. Лікар-патологоанатом четвертої міської лікарні Ю. Р. Трохименко привела результати аутопсії хворого нейросифілісом, які зацікавили учасників і викликали дискусію. Її активними учасниками стали завідувачка кафедри професійних хвороб, клінічної імунології і клінічної фармакології д.м.н., професор К. Ю. Гашинова, професор В. В. Родіонова, професор Т. В. Святенко, професор Д. О. Степанський, доцент кафедри шкірних і венеричних хвороб В. К. Захаров, асистент кафедри неврології О. В. Соміло.

Викликала науковий інтерес до результатів проведеного дослідження і багато запитань доповідь студента 3 курсу Івана Башмакова «Трепонема палідум – мікробіологічна розмова про збудника» (керівник професор Д.О. Степанський).

Третя доповідачка, студентка 4 курсу Марія Мазуріна, ознайомила присутніх з дослідженнями з гарною наочною ілюстрацією за темою: «Нейросифіліс – класифікація та клініко-діагностичні аспекти Прогресуючий параліч» (науковий керівник к.м.н., асистент Л. А. Погребняк).

Четверту доповідь «Сучасні особливості клінічних проявів та діагностики раннього та пізнього нейросифілісу» підготували студентки 4 курсу Анна Вороніна та Софія Марцинкова (науковий керівник к.м.н., асистент Л. А. Погребняк). Представлений діагностичний алгоритм цієї патології був визнаний учасниками конференції дуже вдалим.

Від кафедри неврології студентом 6 курсу Семеном Фрейвальдом (керівник асистент кафедри неврології О. В. Соміло) була представлена доповідь з гарною наочністю і розглядом клінічних випадків «Пізній нейросифіліс: спинна сухотка».

Студентка 4 курсу Дар'я Баранник доповіла про результати виконаної науково-дослідної роботи «Актуальність проведення серологічного обстеження вагітних» (науковий керівник к.м.н., асистент Л. А. Погребняк).

З доповіддю «Ліквородіагностика нейросифілісу» виступив фахівець з сифілідології, доцент кафедри шкірних і венеричних хвороб В. К. Захаров

Підбиваючи підсумки роботи конференції, викладачі та студенти зазначили, що на стику дисциплін мікробіології, патоморфології, неврології, венерології можна більш досконало розкрити проблему нейросифілісу, відновити та поглибити знання, розвинути хист до наукової роботи.

Загалом учасниками конференції стали 49 студентів та вчених ДДМУ. Усі присутні висловили побажання подальшої роботи по розширенню та поглибленню спільної міждисциплінарної діяльності студентських наукових гуртків.