Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Наприкінці вересня пройшло перше засідання студентського наукового гуртка кафедри внутрішньої медицини 2, фтизіатрії, професійних хвороб і клінічної імунології ДДМУ у новому 2022/2023 навчальному році. Про це повідомила староста СНГ, студентка 6-го курсу медичного факультету Єлизавета Сугаренко.

Ми продовжуємо наші традиції розвитку наукового погляду серед молодого студентського покоління в медицині. Однак формуємо їх в умовах повномасштабної війни та викликів сьогодення, з якими стикаємося в медичній практиці. Війна — це не пандемія, це явище значно складніше і менш прогнозоване.

За умов воєнного стану та дистанційного навчання, студентам старших курсів медичних навчальних закладів бракує практичного досвіду роботи з пацієнтами. Тому гуртківці з радістю відгукнулися на запропоновану тематику засідання «Діагностика та лікування захворювань внутрішніх органів (на прикладі клінічних випадків) в умовах воєнного стану». Було приємно, що долучилися лікарі-інтерни, які проходять навчання на базі обласної клінічної лікарні ім. І. І. Мечникова, та молоді вчені. У роботі СНГ взяли участь 34 студенти медичного факультету та факультету медицини й фармації ДДМУ 5-го та 6-го курсів.

Розпочала конференцію відповідальна за роботу СНГ доцент кафедри І. Л. Караванська: «Терапевтична допомога у воєнний час є частиною сучасної системи лікувально-евакуаційного забезпечення. Зараз проходить формування нового погляду на підходи до ведення пацієнтів через призму розуміння виникнення або загострення захворювань внутрішніх органів в умовах воєнного стану».

Доповіді були підготовлені у вигляді демонстрацій клінічних випадків за темами:

  • «Клінічний випадок первинної маніфестації реноваскулярної артеріальної гіпертензії у військовослужбовця» підготували студенти 5-го курсу медичного факультету Олеся Стрельченя та В’ячеслав Постовий (керівник к.м.н., доцент І. Л. Караванська);
  • клінічний випадок мінно-вибухового поранення цивільної особи «Стрес-індукована ішемія міокарда: підходи до діагностики на підставі клінічного випадку у хворого з травматичним ураженням органів грудної порожнини» підготували студенти 5-го курсу факультету медицини і фармації Юрій Дробков, Софія Дустьяр та Анастасія Кравченко (керівник: к.м.н., доцент І. Л. Караванська).

У сучасній війні із застосуванням зброї масового знищення серед бойової терапевтичної патології питому вагу можуть скласти ураження іонізуючим випромінюванням. Цікавою була й підготована студенткою 5-го курсу медичного факультету Діаною Петровою доповідь на тему: «Вплив іонізуючого випромінювання на організм людини».

Атмосфера засідання була доброзичливою та натхненною. Велика кількість запитань та жвава дискусія продемонстрували зацікавленість висвітлюваними проблемами. Найактивнішими учасниками дискусії були студенти: Варвара Шовкопляс (5 курс), Катерина Дузенко (5 курс), Єлизавета Сугаренко (6 курс). Учасники зазначили, що цікаво було розібрати незвичайні, складні клінічні випадки й дізнатися, яку потрібно проводити діагностику, надавати медичну допомогу в нестандартних ситуаціях та в умовах евакуації.

У роботі СНГ взяла участь доцент кафедри О. О. Штепа: «Досвід – це найглибша частина формування професійної майстерності на шляху вдосконалення та створення свого особистісного шляху у спеціальності лікаря. Викладачі кафедри будуть підтримувати безперервність навчального процесу для студентів в умовах складної ситуації».

Відвідуючи науковий гурток кафедри, студенти отримують можливість вдосконалити свої теоретичні знання та практичні навички в області внутрішньої медицини, опанувати новітні методи діагностики й лікування, провести з викладачами розбір складних клінічних випадків та написати свої перші публікації.