Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Щороку 24 березня світова медична та наукова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом для підвищення обізнаності про негативні наслідки туберкульозу для здоров’я людей, суспільства та економіки та активізації зусиль у боротьбі з глобальною туберкульозною епідемією.

У 2023 році він пройшов під гаслом Всесвітньої організації охорони здоров’я «Так! Ми можемо покласти край туберкульозу!».

Традиційно до заходів, присвячених Всесвітньому Дню боротьби з туберкульозом, долучаються викладачі кафедри внутрішньої медицини 2, фтизіатрії, професійних хвороб та клінічної імунології Дніпровського державного медичного університету. 

24 березня 2023 р. на платформах Zoom та YouTube відбувся двогодинний вебінар для лікарської спільноти первинної ланки «Виявлення туберкульозу на первинній ланці: нові стандарти та внесення даних». За запрошенням всеукраїнської соціальної кампанії на підтримку медичної реформи та інституту сімейного лікаря «Твій сімейний лікар» виступила доцентка кафедри Наталія Станіславівна Колісник, яка представила учасникам заходу доповідь «Роль лікаря первинної ланки в організації виявлення осіб, хворих на туберкульоз та осіб із туберкульозною інфекцією в групах ризику»

Туберкульоз залишається одним із серйозних викликів для системи охорони здоров'я в багатьох країнах світу. ВООЗ відносить Україну до тридцяти країн з найвищим тягарем захворювання у світі, а за поширенням туберкульозу з множинною лікарською стійкістю Україна входить до 20 країн, на які припадає понад 80% всіх випадків туберкульозу з множинною або широкою лікарською стійкістю. За розрахунковими даними ВООЗ в Україні щороку недовиявляються близько 25% випадків туберкульозу. Наслідки пандемії, спричиненої коронавірусом SARSCoV-2, а також війна продовжують поглиблювати проблему недостатнього виявлення туберкульозу та сприяти розповсюдженню інфекції серед населення.

Учасники вебінару ознайомились з сучасними нормативними документами та оновленими стандартами надання медичної допомоги хворим на туберкульоз (ТБ) та з латентною туберкульозну інфекцією (ЛТБІ). Спікерка представила алгоритм проведення систематичного скринінгу на ТБ та ЛТБІ серед ВІЛ-негативних та ВІЛ-позитивних осіб; сучасні методи лабораторної діагностики туберкульозу та ін.

Фінальна частина була присвячена відповідям на питання учасників.

Вебінар викликав неабиякий інтерес, а його тема була дуже актуальною. Адже особлива роль у питаннях раннього виявлення ТБ покладається на фахівців первинної ланки надання медичної допомоги, оскільки саме до сімейного лікаря в першу чергу звертаються пацієнти з будь-якими симптомами, схожими на туберкульоз.

Загалом на захід зареєструвались 1037 учасників, безпосередню участь взяли близько 500 лікарів.