Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

На кафедрі мовної підготовки та гуманітарних наук Дніпровського державного медичного університету стало доброю традицією проведення в грудні студентської науково-практичної конференції «Per aspera ad astra», присвяченої вивченню латинської мови. І цей надзвичайно складний для нашої країни рік не став винятком.

13 грудня 2022 року здобувачі вищої освіти ДДМУ, незважаючи на канікули, перебої з електропостачанням та інтернетом, знайшли можливість і приєднались до нашої вже восьмої конференції, що цьогоріч пройшла в онлайн-режимі. Загалом приєдналося 50 учасників.

На початку засідання з вітальним словом виступила завідувачка кафедри доктор філологічних наук Тетяна Віталіївна Філат. «Латинська мова допомагає сучасній людині розширити свій кругозір, бути високоосвіченою, набути ораторських здібностей, – зауважує Тетяна Віталіївна. – Кафедра мовної підготовки та гуманітарних дисциплін влаштовує подібні заходи з метою привернути увагу студентів до історії, культури та мови Давнього Риму, а також виховати у них прагнення до наукового пізнання, самостійного дослідження, уміння логічно й красномовно висловлювати свої думки та бути комунікабельними».

Теми, що обрали дослідники, були напрочуд різноманітними та цікавими. Так, студентки 1-го курсу 4 б групи медичного факультету присвятили свої яскраві презентації історії походження та періодизації латинської мови: Гладка Марія «Еволюція латинської мови», Добриднєва Марія «Історія розвитку латинської мови». Традиційно студенти-медики особливу увагу приділили функціонуванню латинських та грецьких слів у сучасній медичній номенклатурі (Гудим Надія (1 б гр.) «Особливості походження медичної термінології»; Жеребцова Юлія (5 б гр.) «Міфологічні терміни в медицині»). У запропонованих роботах проаналізовані проблемні питання щодо семантики та етимології медичних термінів, а також місце та функціонування латинської мови у сучасній медичній термінології.

У доповідях розглядалися найрізноманітніші крилаті вирази, що загалом підвищують інтелектуальний рівень людини (Пушка Вікторія (4 б гр.) «Латинські крилаті вислови»; Шевченко Орина (7 б гр.) «Латинські афоризми»). Латина лягла в основу багатьох західноєвропейських мов, багато латинізмів функціонує і в українській мові. Про це докладно розповіла наша гостя з Університету імені Альфреда Нобеля Вєльчєва Мар’яна (ФЛ-22-1) «Запозичення з латинської мови в українській». Із цікавістю студенти прослухали виступ Топєхи Вікторії (1 б гр.) «Латинська мова як складова оточуючого мовного середовища», у якому доповідачка розкрила латинське походження таких звичних для нас слів, як градусник, імунітет, компот, компрес, механізм, препарат, сигнал тощо. Цю тему також доповнив юний дослідник Апоненко Богдан (учень 9-го класу КЗО «СЗШ №1» ДМР), присвятивши свою доповідь використанню слів латинського походження під час вивчення шкільної програми.

Студентка 5 б групи Ролдугіна Марія акцентувала увагу присутніх на використанні латини в сучасних брендах, розкривши цю тему в доповіді «Латинські назви в автомобілебудуванні». З особливою цікавістю учасники та гості конференції прослухали виступ Антонової Віри (5 б гр.) «Походження назв музичних нот», адже доповідачка не лише цікаво представила матеріал, але також заохотила присутніх пригадати правила читання латинської мови (на матеріалі старовинного гімну), а наприкінці виступу дала можливість прослухати цей надзвичайно гарний витвір мистецтва у виконанні церковного хору.

Мішака Богдан (5 а гр.) у своїй доповіді «Lingua Latina: минуле й теперішнє» не тільки узагальнив вищесказане, а й доповнив його багатьма цікавими фактами про латину, підштовхуючи слухачів до дискусії та спонукаючи їх до подальшого вивчення цієї загадкової мови. Наприкінці конференції студенти розмірковували про значення латинської мови в сучасному світі. Рефреном звучала думка, що латинь живе не тільки в сучасній термінології, але й у численних крилатих виразах, афоризмах, прислів’ях, адже майже кожен вираз має прихований зміст, що змушує думати, аналізувати.

Хочеться наголосити на важливості проведення подібних заходів, адже вони заохочують студентів до наукової роботи, формують у молодих людей ініціативу, прагнення творити. Тож ми бажаємо нашим учасникам не зупинятися, а продовжувати свої наукові дослідження per aspera ad astra (через терни до зірок).

P.S. Кращі виступи були відзначені грамотами. Наразі триває прийом студентських тез і статей, що вийдуть друком у кафедральному збірнику навесні 2023 року.