Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

У лютому – березні 2023 року в межах проєкту міжнародної співпраці ДДМУ студентки Олеся Стрельченя та Вікторія Земляна проходили стажування в Шотландії, в медичній школі Університету Данді на базі клініки Найнвелс Хоспитал. Вони поділилися своїми враженнями:

«Шеститижневе стажування у медичній школі провідного британського Університету Данді перетворилося в серію неймовірних подій, які дозволили познайомитися з функціонуванням сучасного медичного закладу розвинутої країни, професіоналами високого рівня, покращити свої знання та вміння, познайомитися з чудовими людьми.

Чіткий розклад стажування передбачав практику за трьома клінічними напрямами. Кожен студент мав керівника-супервайзера – одного з найдосвідченіших лікарів з цієї галузі медицини. Також нам виготовили Lanyards – бейджи для визначення студентського статусу та перепустки до клінічних відділень лікарні. Цей своєрідний студентський квиток одночасно надавав доступ до всіх електронних ресурсів Університету Данді та залів бібліотеки.

Навчання в реальних клінічних умовах надавало широкі можливості. До традиційних щоденних обходів завжди залучалися лікарі, середній медичний персонал, студенти. Прийняттю рішення щодо тактики лікування, призначення додаткового дослідження тощо передувала дискусія, у якій брали участь всі, у тому числі студенти. Провідні лікарі уважно вислуховували думки та формували остаточне рішення. охоче ділилися своїм досвідом та багаторічними напрацюваннями.

Отримані за роки навчання в альма-матер знання дозволили нам надавати змістовні відповіді на питання, встановлювати правильні діагнози, впевнено пропонувати алгоритми обстеження та лікування.

Під час стажування ми також брали участь в онлайн-конференціях, де лікарі різних медичних закладів обговорювали конкретні клінічні випадки. Ми мали можливість почути думки провідних британських спеціалістів, фахівців суміжних галузей медицини. Перебування в такому мультидисциплинарному медичному середовищі неоціненне та значно поглиблює наше розуміння різних аспектів медицини.

Видовищними були так звані хірургічні театри: просторі операційні з високим рівнем технічного забезпечення та повною візуалізацією того, що відбувається на операційному столі, медичний персонал з чітким виконанням своєї роботи – усе це функціонує як добре злагоджений механізм.

Вразила культура позитивного ставлення в Університетській клініці і до пацієнтів, і до співробітників. Завжди посмішка, завжди характерна британська коротка розмова з традиційними питаннями: як справи? як пройшов робочий день? як плануєш провести вихідні?

Університетська бібліотека працює 24/7 та містить комп’ютери з вільним доступом до сучасної медичної літератури. Кожне робоче місце ізольоване, тут панує суто робоча атмосфера.

З кожним днем наші комунікаційні навички підвищувалися. А допомога нашого наставника професорки К. Г. Магрламової, викладача англійської мови ДДМУ, сприяла адаптації до англомовного середовища.

Коли випадали години дозвілля, ми подорожували, милувалися краєвидами Шотландії: гора Бен-Невіс, гірське озера Лох-Шил. Архітектура Единбургу дозволила відчути величну історію шотландської столиці. Ми відвідали медичний музей з експонатами медицини минулого і сучасності.

На річницю російської агресії в Україні разом з місцевими мешканцями взяли участь у мітингу на підтримку нашої країни. Великий синьо-жовтий прапор був пронесений через центр міста.

Сподіваємося, що цей досвід стане потужним кроком до постійної практики обміну студентами між нашим університетом і провідними закладами освіти Європи та світу».