Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Триває візит представників Дніпровського державного медичного університету за програмою академічних обмінів з Університетом Данді.

Окрім напруженої освітньої програми наша делегація проводить і культурні заходи. Тож наші студентки Олеся Стрельченя, Вікторія Земляна та доцентка кафедри мовної підготовки та гуманітарних наук Камілла Газанфарівна Магрламова організували вечір української кухні для викладачів університету Данді.

Понад 7 тисяч років тому трипільці заклали фундамент нашої унікальної національної кухні. Протягом тисячоліть вона формувалась, видозмінювалась, удосконалювалась, і зараз ми маємо феноменальну українську кухню, одночасно цілісну та регіонально різноманітну.

Першою стравою, яку подавали на вечорі, був борщ, який більшість українців вважають улюбленою стравою національної кухні. І не лише вони! Це перша та нині єдина страва, внесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. Відповідне рішення ухвалили 1 липня 2022 року на 5-му позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини. Американський телеканал CNN включив борщ до 20 найсмачніших супів у світі.

Яскравий та смачний український борщ зі сметаною звів викладачів університету Данді з розуму. П’ять літрів виявилось замало! Другою стравою були голубці зі сметаною, які дуже припали до смаку викладачам-чоловікам. Потім дійшла черга до вареників, без яких українську кухню уявити неможливо. А от приготування сирників стало справжнім випробуванням для наших дівчат, адже без смачного українського сиру їх неможливо зробити пишними. Однак ми впоралися! Навіть у незвичних умовах господиням вдалося приготувати смачні традиційні українські ласощі. Наостанок вони примудрилися приготували ще й запашний ягідний компот, а як без нього?

Ще однією родзинкою вечора стала «петриківка». Петриківський розпис – це не лише народне мистецтво, що зберігає традиції оздоблення українського житла, але й сучасний живопис, який розвивається та набуває нових рис. 5 грудня 2013 року петриківський розпис був включений до Репрезентативного списку ЮНЕСКО. Наші дівчата розмалювали серветки у техніці петриківського розпису, викликавши жвавий інтерес та захоплення відвідувачів заходу.

Що ж, український вечір удався! Він подарував нашим партнерам радість від зустрічі з українською культурою. І хоча місто Данді безперечно є унікальним, адже тут зібрано все, про що можна лише мріяти: стародавні замки, Північне море, найкращі університети, серця українців не полишає біль за рідну країну та її долю.

Але болить за тебе серце, Україно!
Та все мине, ти чуєш, Україно?
Ми віримо в тебе!
Віримо в мирне щасливе майбутнє!
Слава Україні!