Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

23 березня 2022 року в режимі онлайн відбулося чергове засідання вченої ради ДДМУ під головуванням першого проректора професора І. С. Шпоньки.

На початку засідання голова вченої ради вручив дипломи професорів Л. І. Вакуленко, завідувачка кафедри пропедевтики дитячих хвороб і педіатрії 2 та О. І. Кальбусу, завідувач кафедри неврології; дипломи доцентів викладачам В. А. Ткаченко (кафедра фармакології), та Ю. В. Харченко (кафедра фармакології).

З першого питання порядку денного «Підсумки науково-дослідної роботи у ДДМУ за 2022 рік та завдання на 2023 рік» доповідав проректор з наукової роботи, професор О. О. Гудар’ян.

Доповідач проінформував про основні результати, досягнення та перспективи подальшого розвитку науково-дослідної роботи в університеті. 2022 року в навчальному закладі виконувалося 80 НДР на 55 кафедрах та НДІ медико-біологічних проблем, 5 тем – за бюджетні кошти.

2022 року захистили дисертації та отримали дипломи PhD 22 аспіранти, серед яких 3 здобувачі поза аспірантурою.

За результатами наукових досліджень 2022 року видано 11 монографій, 17 підручників та 54 посібників; опубліковано 1 265 наукових статей та тез конференцій, 309 статей  у виданнях, індексованих у наукометричних базах Scopus та Web of Science. За звітний період співробітники університету отримали 7 патентів, 19 свідоцтв про реєстрацію авторського права.

Серед питань, які потребують вирішення, доповідач зазначив необхідність підвищення показників рейтингу університету у наукометричних базах даних, внесення змін у наукові профілі вчених у зв’язку з перейменуванням навчального закладу.

Друге питання порядку денного «Інформація про роботу ради молодих вчених». Доповідач – заступник голови Ради молодих вчених доцент В. А. Ткаченко.

  • Рада молодих вчених є самоврядним об’єднанням аспірантів, докторантів і молодих вчених університету віком до 35 років, яке діє на громадських засадах. На 2023 рік рада об’єднує 94 молодих науковців із 47 клінічних та теоретичних кафедр ДДМУ (з них 46 мають науковий ступінь, 7 з них отримали наукове звання).
  • Основні завдання ради молодих вчених:
  • інформування молодих вчених про конференції, конкурси, гранти, стажування, про питання можливості публікування в періодичних виданнях тощо;
  • об’єднання зусиль молодих вчених з метою виконання науково-дослідних тем, проведення науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів тощо;
  • пошук та підтримка талановитих молодих вчених;
  • розвиток міжвузівського наукового співробітництва;
  • сприяння взаємодії між керівництвом університету та молодими вченими.

За 2022 рік молоді науковці університету отримали 8 грантів. Серед отримувачів грантів: О. О. Щудро (аспірантка) – тревел-грант для участі  в ERS International Сongress 2022; стажування в рамках програми Open medical institute (Salzburg Wiell Cornell Seminar in Pulmonology); О. В. Іщенко (аспірантка) – грант на дослідження від Україно-американського фонду; М. А. Миколайчук (асистентка кафедри інфекційних хвороб) – тревел-грант для участі в конференції для молодих вчених Young Сonference 2022 та відвідування Літньої школи, присвяченої ВІЛ (м. Бордо, Франція); К. С. Суська (асистентка кафедри професійних хвороб, клінічної імунології й клінічної фармакології) – грант на проходження Open Medical Institute Seminar «Pulmonology» (відзначена в номінації кращий постер) та участь у II Eropean NTM & bronchiectasis workshop; О. О. Бойко (асистентка кафедри професійних хвороб, клінічної імунології й клінічної фармакології) – участь у конгресі європейського нефрологічного товариства 59th ERA Congress (нагороджена науковим грантом); В. А. Ткаченко (доцентка кафедри фармакології) – пройшла міжнародне стажування для освітян «Розвиток м’яких навичок у професійній підготовці викладачів» за програмою Інститут міжнародної академічної та наукової співпраці (ІМАНС); Н. С. Бондаренко (доцент кафедри патологічної анатомії і судової медицини) – грант від Німецької служби академічних обмінів (DAAD) для участі в проєкті
«Змішаний курс “Integrative Life Sciences” для українських студентів-біологів»
/ Забезпечення академічного успіху під час кризи.

Також серед здобутків молодих вчених у 2022 році є отримання стипендії Кабінету Міністрів України аспірантом кафедри внутрішньої медицини 2 і фтизіатрії В. В. Семеновим.

2022 року члени РМВ взяли участь у 5 науково-практичних конференціях, організованих у ДДМУ. Також вони активно співпрацювали з молодими вченими Дніпропетровської області, брали участь заходах, що проводило керівництво департаменту освіти і науки ДОДА та РМВ області, долучилися до глобальних наукових та соціальних проєктів, серед яких: «Наукою вишиваємо Україну», «Ніч молодіжної науки в умовах війни 2022», «GRANTWRITER–III» – захід, проведений РМВ при МОН.

Голова ради молодих вчених доцент Н. С. Бондаренко бере участь у засіданнях спілки РМВ при МОН.

З питання порядку денного «Присвоєння вчених звань» визначено кандидатури й проведено таємне голосування. Усі кандидатури були ухвалені.

Вчена рада одноголосно затвердила доповіді з обох питань порядку денного.

Вчена рада розглянула ряд інших поточних питань життєдіяльності навчального закладу.