Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

У ДДМУ відбувся захист дисертаційної роботи здобувача ступеня доктора філософії, аспіранта кафедри медицини катастроф та військової медицини ДДМУ Марії Геннадіївни Коваль.

Тема дисертаційної роботи:  «Прогнозування та попередження розвитку гнійно-септичних ускладнень у дітей різних  вікових категорій з опіковою хворобою» галузь знань – 22  «Охорона здоров’я», спеціальність 222 «Медицина».

Науковий керівник – доктор медичних наук, професор Олена Юріївна Сорокіна.

Актуальність дослідження обґрунтована необхідністю виявлення чіткого алгоритму ранньої діагностики опікового сепсису та профілактики синдрому поліорганної недостатності у дітей з тяжкою опіковою травмою. У дисертаційній роботі обґрунтовано, що швидке розпізнавання сепсису за допомогою стандартизованого скринінгу та визначення пацієнтів як групи ризику розвитку сепсису має бути важливим компонентом програм покращення якості попередження та терапії сепсису у дітей з опіковою хворобою. Для забезпечення своєчасної діагностики раннього опікового сепсису у дітей з тяжкою опіковою травмою й підвищення якості характеристик прогнозу побудовано математичну модель, де враховані найбільш значущі показники термічного ураження та лабораторних маркерів крові, асоційованих з сепсисом, у відповідні періоди спостереження. В роботі показано, що своєчасно проведений скринінг розвитку сепсису в проспективній групі дітей та персоналізована рідинна реанімація в поєднанні з заходами попередження ускладнень дозволили зменшити частоту розвитку сепсису, синдрому поліорганної недостатності та летальності в порівнянні з даними ретроспективної групи дослідження майже втричі.

На підставі відкритого голосування та прийнятого рішення спеціалізована вчена рада (голова професор Валерій Андрійович Дігтяр) присудила М.Г. Коваль ступінь доктора філософії (PhD) за спеціальністю 22 «Охорона здоров’я», спеціальність 222 «Медицина».

Вітаємо дисертантку та її наукового керівника!