Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Впродовж робочого візиту Америкою доцент кафедри патологічної анатомії, судової медицини і патологічної фізіології ДДМУ Ніна Бондаренко у складі делегації українських лікарів та вчених, серед яких Дмитро Шапочка (клінічна лікарня «Феофанія»), Софія Лівшун (лабораторія «CSD»), Ігор Токарчук («Peace and Development Foundation») та Дінара Распаєва (Visiting Assistant Professor at Brown University, US), відвідала Онкологічний центр Техаського університету ім. Др. Андерсона (MD Anderson Cancer Center, Хьюстон, штат Техас).

Цей заклад є найбільшим онкологічним центром у США та одним із трьох перших всеосяжних онкологічних центрів країни, оскільки одночасно є академічною установою, центром лікування та дослідження раку. Незмінно посідає перше місце серед найкращих лікарень для лікування та дослідження раку в США та в усьому світі.

Впродовж п’ятиденної насиченої програми відбулися десятки важливих та конструктивних зустрічей із всесвітньо визнаними експертами галузей дослідження та терапії раку. Особливо хотілося б відзначити доброзичливу та інформативну зустріч із професором Donna Hansel, яка очолює Відділення патології та лабораторної медицини; незабутню розмову з професором Andy Futreal, завідувачем Кафедри геномної медицини (Відділення онкологічної медицини), який стояв біля витоків відкриття гена схильності до раку молочної залози та яєчників BRCA1; чудову зустріч зі злагодженою командою фахівців Відділу експериментальної терапії та професором W. Priebe, які розробляють нові препарати, що вибірково впливають на сигнальні та метаболічні шляхи виживання та прогресування пухлин; а також неймовірну розмову, сповнену інсайтів та порад від потужної команди Відділу медичної онкології молочної залози та клінічної генетики раку на чолі з професором Banu Arun та за участі експертів Dr. Darya Kizub та Dr. Sreejesh Shanker.

Особливі враження залишилися після персональної зустрічі з Dr. James P. Allison, який є Нобелівським лауреатом у галузі фізіології та медицини (2018) за фундаментальне відкриття, що започаткувало імунотерапію раку (анти-CTLA-4). Dr. James P. Allison люб’язно приділив українцям свій час, а його натхненна команда професіоналів забезпечила незабутній тур приміщеннями лабораторій новозбудованого Інституту Джеймса Еллісона (James P. Allison Institute).

Відвідування Онкологічного центру Техаського університету ім. Др. Андерсона залишило сильні враження.  всестороннього добре обладнаного та злагодженого медичного центру, Тут злагоджено працюють найкращі фахівці, встановлене сучасне обладнання та продумана кожна дрібниця робочого процесу - від народження та підтримки нової наукової ідеї до її втілення, і яка результат - успішного лікування онкологічного захворювання й продовження життя пацієнтів.

Дякуємо американським колегам за надихаючий досвід. Стажування стало можливим за підтримки Міністерства охорони здоров'я України, благодійної організацій Peace Development Foundation та керівництва Дніпровського державного медичного університету.