Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

У вересні в Києві під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я, Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я відбулася робоча зустріч керівників медичних університетів.

На заході обговорювали можливості впровадження програми ВООЗ mhGAP у додипломну та післядипломну медичну освіту. Зараз ця програма є частиною пріоритетного проєкту МОЗ у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Спрямована програма на підвищення доступу пацієнтів із психічними розладами до кваліфікованої допомоги шляхом залучення лікарів загальної практики. Підготовка таких фахівців покладається саме на медичні навчальні заклади.

Кураторка проєкту – радниця Прем'єр-міністра України, директорка з розвитку проєктів Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ Ірина Микичак та представниця центру Оксана Збітнєва надали учасникам зустрічі деталі Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Дніпровський державний медичний університет на зустрічі представляв перший проректор професор Ігор Шпонька.

Під час робочої зустрічі учасники ознайомилися з програмою mhGAP та її інструментами, розглянули методологію навчання та концепцію інтеграції mhGAP у вищу медичну освіту. Досвідом інтеграції mhGAP у навчальні програми поділився директор Навчально-наукового інституту психічного здоровʼя Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, професор Олег Чабан. 

Своїм досвідом щодо реалізації психічної допомоги населенню поділилися ректори закладів вищої медичної освіти з інших регіонів України. 

У рамках події відбулася зустріч з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшко, який поставив чіткі завдання з підготовки фахівців, підвищення кваліфікації наявних кадрів для повноцінної та ефективної реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я.