Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

День прав людини відзначається 10 грудня – саме цього дня в 1948 році Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – епохальний документ, в якому були проголошені невід'ємні права, притаманні кожній людині незалежно від її раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження та стану здоров’я.

Цього року День прав людини присвячений темі «Рівність» та статті 1 Загальної декларації прав людини – «Усі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах». Принципи рівності та недискримінації займають центральне місце в галузі прав людини. Люди, які страждають на психічні розлади, повинні користуватися тими ж правами та основними свободами, що й решта громадян. Вони не повинні бути об'єктом дискримінації та знищення через наявність психічного захворювання чи приналежності до будь-якої національності. Кричущий факт звірячого знищення психічно хворих, в першу чергу єврейського походження, відбувався на території сучасної Дніпропетровської багатопрофільної лікарні з надання психіатричної допомоги, де під час Другої Світової Війни розташовувався концентраційний табір.

Тому, саме 10 грудня 2021 року співробітники кафедри психіатрії, наркології і медичної психології (професор Огоренко В.В., доценти Ніколенко А.Є. та Шустерман Т.Й.) разом зі студентами міжнародного факультету відвідали меморіальний комплекс «Місце розстрілу хворих психіатричної лікарні та в’язнів концентраційного табору під час німецько-фашистської окупації». Під час відвідування меморіалу студенти з небайдужістю та емоційністю залучились до бесіди щодо прав людини та пріоритету принципів гуманізму та недискримінації по відношенню до осіб із психічними розладами.